Mustafa KARAKUŞ
ntvmsnbc

Emekli olmadan önce ABD ordusunda iki numaralı isim olarak görev yapan Orgeneral James Cartwright da, asker Bradley Manning, CIA çalışanı Edward Snowden gibi gizli belgeleri sızdırarak, devletin güvenliğini tehlikeye atmakla suçlanıyor.

Bush ve Obama dönemlerinde 2007-2011 yılları arasında ABD Genelkurmay İkinci Başkanı olarak görev yapan Orgeneral James Cartwright geçtiğimiz Temmuz ayında, Amerikan New York Times gazetesine, 2010 yılında İran'ın nükleer tesislerine bilgisayar virüsü "Stuxnet"le gerçekleştirilen saldırının detaylarını sızdırmakla itham edildi.

Amerikan televizyonu NBC ve Washington Post gazetesi, emekli Orgeneral Cartwright hakkında soruşturma emrinin ABD Adalet Bakanı Eric Holder tarafından verildiğini yazdı.

ABD Adalet Bakanı Holder da, Cartwright'la ilgili soruşturmanın Maryland savcısı Rod J. Rosenstein tarafından yürütüldüğünü açıkladı.

CARTWRIGHT YORUM YAPMADI
"Stuxnet" virüsuyle ilgili bilgileri basına sızdırma suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisinin emekli Orgeneral James Cartwright'a iletildiği belirtildi. Washington Post gazetesi, Cartwright'ın hakkındaki soruşturmayla ilgili açıklama yapmak istemediği de vurgulandı.

OBAMA'YA SERT ELEŞTİRİ
Emekli olana kadar ABD Başkanı Barack Obama'nın güvenlik konusundaki en önemli danışmanlarından biri olan James Cartwright, şu anda düşünce kuruluşu "Center for Strategy and International Studies" için çalışıyor.

Emeklilik sonrası Obama'nın güvenlik politikalarını defalarca sert bir şekilde eleştiren Orgeneral Cartwright, El Kaide'ye karşı insansız hava araçlarıyla yürütülen savaşa da karşı olduğunu açıklamıştı.

KOD ADI 'OLYMPIC GAMES'
Orgeneral Cartwright, geçtiğimiz yıl New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, ABD eski Başkanı George Bush döneminde, "Olympic Games" kod adıyla siber bir operasyon geliştirdiklerine ve daha sonra bu operasyonu yönettiğini söylemişti.

"Olympic Games" operasyonunun bir parçası olarak 2010 yılında İran'ın Natanz nükleer tesisine "Stuxnet" bilgisayar virüsüyle saldırı düzenlediklerini ve en az bin adet uranyum zenginleştirilmiş santrifüjü imha ettiklerini belirtmişti.

İSRAİL'LE BİRLİKTE GELİŞTİRİLDİ
Bugünlerde dinleme skandalının merkezinde olan ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in "Stuxnet" bilgisayar virüsünü İsrail istihbaratıyla birlikte geliştirdiği iddia edilmişti.

İran'ın nükleer tesislerine "Stuxnet" virüsüyle gerçekleştirilen saldırı, tarihin en iyi planlanmış siber saldırılarından biri olarak görülüyor.