Brüksel’de Çarşamba günü yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Libya konusunda yeterli katkı yapmadıkları iddiasıyla "diplomatik kuralları ihlal ederek" aralarında Türkiye’nin de bulunduğu beş müttefiki eleştirdiği belirtiliyor. Financial Times gazetesi, bu konudaki haberinde Gates’in eleştirilerine sadece İspanya’nın doğrudan yanıt verdiğini de kaydetti.

NATO Savunma Bakanları toplantısına ilişkin olarak bir çok Batılı gazete, Robert Gates’in teşkilat üyesi Almanya, Hollanda, Polonya, İspanya ve Türkiye’den Libya’daki hava operasyonuna daha aktif biçimde katılmalarında ısrar ettiğini belirtiyor. Ancak İngiliz Financial Times gazetesi, bu konudaki haberinde "Gates, beş müttefiki Libya’ya ilişkin eleştirdi" dedi. Gazete şöyle devam etti: "ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Çarşamba günü, iki aylık operasyonun yükünü kimin taşıdığına ilişkin ittifak içerisindeki artan gerilimlere vurgu yapan ender rastlanan diplomatik kurallar ihlali ile NATO’nun beş Avrupalı üyesini eleştirdi." FT, kapalı kapılar ardından gerçekleşen toplantı sırasında Gates’in Almanya ve Polonya’dan, hava operasyonuna yardımcı olmak için gerekli yeteneklerine sahip olmalarına rağmen hiçbir katkıda bulunmayan ülkeler arasında söz ettiğine dikkat çekti. Gazete şunları da yazdı: "Sunuma yakın yetkililere göre, (Gates) aynı zamanda, İspanya, Türkiye ve Hollanda’ya, halen uçuş yasağını uygulatan ancak katkılarını, yer saldırı sortileri yaparak ya da keşif uçuşları veya havada yakıt ikmali gibi başka yüksek yoğunluk misyonlara yardım ederek artırmaları gereken ülkeler olarak işaret etti." İngiliz gazetesi, üst düzey bir ABD yetkilisinin "Saldırı misyonunun yükü, sekiz müttefik tarafından omuzlanıyor" yakınmasını aktaran gazete, yine NATO oturumuna yakın kişilere atfen "Sayın Gates’in eleştirilerine sadece İspanya doğrudan yanıt verdi" diye yazdı.

"ÇAĞRI YAPILAN ÜLKELER PEK İSTEKLİ DEĞİL"

Bu arada, New York Times gazetesi, bu konudaki haberinde ise, Libya operasyonunun katılımcı ülkeler arasında yarattığı, artan gerilimlerin, NATO toplantısına hakim olduğunu öne sürdü. Gazete, ABD, İngiltere ve Fransa, kapalı kapılar arkasında diğer NATO ülkelerinin operasyonuna "daha agresif" biçimde katkıda bulunmaları için çaba gösterirken "çağrıların başlıca hedefleri olan Almanya, Hollanda, Polonya, İspanya ve Türkiye’nin ? siyasi çekincelerini bir kenara atarak daha derin bir angajmana girmeye istekli oldukları yönünde çok az işaret var" yorumunu yaptı.

Gates'in Türk uçaklarının Libya'yı bombalamaya katılma talebine Türkiye Savunma Bakanı Vecdi Gönül cevap verdi. Gönül, Türk uçaklarının Libya operasyonuna Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen tezkerenin verdiği yetkiyle katıldığını anlattı. Gönül, tezkerede Türk savaş uçaklarının yetki ve görevlerinin de sınırlandırıldığını dile getirdi. Bu yetkilerin AWACS ve yakıt ikmal uçaklarının korunması ve Libya'daki uçuş yasağının güvenliği olduğunu hatırlattı.

Gönül, bu talebin Türk hükümeti tarafından değerlendirilmesinin de mümkün olmadığını duyurdu. Gönül, Türkiye'nin seçim arifesinde olduğu için meclisinin kapalı olduğunu dile getirdi.



ANKA/ntvmsnbc