Burns, Washington'daki Dış Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 'hayır' oyunun Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyeceğine" dair bir soru üzerine, "göreceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, nasıl bir oy kullanacağına karar vermede bağımsız bir seçim yaptığını kaydeden Burns, "Daha önce de söylediğim gibi, Tahran'daki araştırma reaktörü teklifi konusunda Türkiye'nin çabalarını kabul ediyor ve saygı duyuyoruz" dedi.

Türkiye'nin "hayır" oyuna dair, "hayal kırıklığı duyduğumuz gerçeğini gizlemeyeceğim" ifadesini kullanan Burns, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın bugünkü açıklamasına atıfta bulunarak, Türkiye'nin İran'ın yükümlüklerine uymadığı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) taleplerini karşılamadığına dair uluslararası kaygıları paylaştığına inandıklarını kaydetti.

Burns, İran'ın bu kaygıları karşılaması ve bunu acilen yapması gereği konusunda da Türkiye ile aynı görüşü paylaştıklarını bildirdi.

Türkiye'nin, BM'nin bir üyesi olarak, Konsey'de bugün alınan kararı uygulayacağına dair açıklamasını da dikkatle not ettiklerini, bunun da önemli olduğunu belirten Burns, Türk hükümetinin ayrıca nükleer silah sahibi bir İran'a karşı çıktığını ve İran'ın programının barışçıl yapıda olduğunu IAEA'ya kanıtlaması yükümlülüğü bulunduğunu da açıkça ifade ettiğini söyledi.

Burns, Türkiye ve Brezilya'nın "hayır" oyunun yaptırımların meşruluğuna zarar verip vermeyeceğine dair bir soru üzerine, bugün kabul edilen kararın İran'ın uluslararası programıyla ilgili uluslararası kaygıları içeren çok güçlübir mesaj verdiğini vurguladı.

Burns, "hem Türkiye hem de Brezilya'nın, taktik ve zamanlama konusunda ayrı düşseler de nükleer bir İran'a karşı olduklarını, İran'ın IAEA'nın taleplerini tam olarak karşılamadığı gerçeğini paylaştıklarını açıkça ifade ettiklerini" belirtti.

ABD: "ANLAŞMA HALA MASADA"

Bu arada Amerikalı üst düzey yetkililer, Türkiye, Brezilya ve İran arasında uranyum takası konusunda varılan anlaşmanın, kendileri açısından hala masada olduğunu söyledi.

ABD ve Türkiye'nin İran'ın nükleer silah edinmemesi yönündeki genel amacı paylaştığı, ancak İran'a yönelik uygulanması gereken taktikler konusunda anlaşmazlıklar bulunduğunu ifade eden yetkililer, tasarının çıkarılmayıp, Tahran Bildirisi üzerinde konuşulması halinde bunun aylar sürebileceğini, bu nedenle
İran'a baskı oluşturmak için böyle bir tasarının zorunlu olduğunu gördüklerini savundu.

Yetkililer, diplomasiyi "kısa kestikleri yönündeki eleştirileri" kabul etmeyerek, ABD'nin açılımına yanıt vermeyen ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen tarafın İran olduğunu söyledi.

Diplomasi kapısının hala açık olduğunu belirten yetkililer, "Top İran'ın sahasında, İran'ın önünde bir seçenek var, ya meydan okumaya ve kendisini daha fazla izole etmeye devam edecek ya da yükümlülüklerini yerine getirip bunun faydalarını görecek" dediler.

İRAN NE TEPKİ VERECEK?

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de uluslararası haber kanalı France 24'e yaptığı açıklamada, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi'nin yeni müeyyide kararına tepkisinin ne olacağını düşünmekte olduğunu söyledi.

"Şu anda düşündüğümüz bu" diyen Mutteki, şüpheler üzerine yaptırım kararı alındığını, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Hazayi de, BM Güvenlik Konseyi'ninİran'a karşı yaptırım kararı almasının diplomatik kanalları kapatmadığını veTürkiye ile Brezilya arasındaki işbirliğinin devam edeceğini söyledi.

TEPKİLER

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a karşı yeni yaptırımların kabul edilmesinin "diyaloğun reddi" değil, "tam tersi Tahran ile diyaloğun gerekliliğinin teyidi" olduğunu söyledi.

Kouchner, Amerikan Ekonomik Forumu'na katılmak üzere geldiği Kanada'nın Montreal kentinde yaptığı açıklamada, "Bu diyaloğun reddi değil, zaten Viyana
Grubu'nun (ABD, Fransa ve Rusya) İran, Türkiye ve Brezilya girişimine yanıt olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kuruma'na (UAEK) verdikleri mektupta bu açıkça
ifade edilmişti. Tam tersi diyaloğun gerekliliğinin bir teyidi" dedi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, televizyonda yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin dün yeni yaptırımlar uygulayarak İran ile nükleer programı konusunda müzakere için "tarihi bir fırsatı" kaçırdığını ve bu kararın bir hata olduğunu savundu.

"Maalesef bu sefer müzakere etmek isteyen İran'dı ve bu gücün herşeyi çözeceğine inanan diğerleri müzakere etmeyi istemiyor. Bu kararın hata olduğunu
düşünüyorum" diyen Lula, bu kararın Brezilya'nın uzun süredir Güvenlik Konseyi'nde reform yapılmasının gerekliliği yönündeki çağrısının önemini ortaya
koyduğunu belirtti.

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim de yeni yaptırımların nükleer tartışmalara bir etkisi olması için bir neden görmediğini ifade ederek, "Daha çok
olumsuz etkisi olacak gibi" dedi.

Amorim, Brezilya ve Türkiye'nin bundan sonra İran ile müzakerelere dahil olup olmayacaklarını henüz bilmediğini, ancak İran konusundaki görüş ayrılığına
rağmen ülkesinin ABD ile ilişkilerinin eskisi gibi sağlam olmasını umduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşmiş Milletler'in İran ile ilgili aldığı kararı "Uluslararasi diplomasi için önemli bir adım" olarak değerlendirdi.

Merkel açıklamasında Birleşmiş Milletler'in bu kararının ülkedeki sivil insanlara değil siyasi otoriyete yönelik olduğunu ifade etti.

İran'ın nükleer programını şeffaflanştırmak için iki yıl boyunca yeterli vakti olduğunu kaydeden Merkel, yaptırımların yegane amacının, İran'ın nükleer programını diplomatik yollar kullanarak engellemek olduğunu söyledi.

Çin yönetimi, İran nükleer sorununda en doğru yöntemin diyalog ve müzakere yoluyla bütün tarafları memnun edecek bir çözüm bulunması olduğu şeklindeki görüşünü yineledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı son kararla ilgili olarak erken saatlerde yaptığı açıklamada, ikili stratejiyi izlediklerini ifade ederek, "Bu konuya yaklaşımlarında uluslararası nükleer silahların yayılmasının önlenmesi mekanizmasının geçerliliğinin sürdürülmesi ile Orta Doğu'da barış ve istikrarın korunmasını dikkate aldıklarını" belirtti.




Cnn Türk