New York Federal Mahkemesi'nde Uzan Ailesi'ni ABD'nin telekomünikasyon devi Motorola'yı dolandırmaktan 3 milyar dolar tazminata mahkum eden yargıç Jed Rakoff, mahkemesini tanımayan Uzanlar karşısında pes etmedi.

Rakoff, Uzan Ailesi'nin Ürdün'deki Jordan Dubai Islamic Bank adlı bankayı gizli malvarlıklarını yönetmek için paravan olarak kullandıklarını tespit ettiğini açıkladı. Bunun üzerine harekete geçen Amerikan Finans Hizmetleri Departmanı soruşturma başlattı.

Bankalara gözdağı

İnceleme sonunda adı geçen bankanın 6 Avrupa bankasıyla şüpheli işlemler gerçekleştirdiği tespit edildi. Bunun üzerine New York Bankacılık Düzenleme Teşkilatı, BNP Paribas, Commerzbank, Credit Agricole, Societe Generale, Deutsche Bank ve Standart Chartered bankalarına bir talimat göndererek bu Ürdün bankasıyla yapılan tüm işlemlerin ayrıntılarını talep etti.

Ayrıca bu bankalara Uzan Ailesi'ne ait talep edilebilecek tüm belgeleri vermeye de hazır olmaları konusunda bilgi verildi.

2.6 milyar $ borcu tahsil edeceğiz

ABD'nin talebi konusunda Reuters ajansına bilgi veren Standart Chartered sözcüsü, "Bu talimat doğrultusunda hareket ediyoruz" açıklamasını yaptı. Ürdün Bankası ise Reuters'ın sorularına yanıt vermeyi reddetti. Ajansın e-mail aracılığıyla ulaştığı Cem Uzan , Fransa'dan yaptığı açıklamada, "Bu mahkeme bize savunma hakkı tanımadı. Bu nedenle mahkemeyi tanımıyoruz. Geçerli bir yargılama olmadan alınan kararla verilen bu cezayı ben ya da başka biri nasıl kabul edebilir ki?" diye konuştu. Motorola'nın avukatı Howard Stahl ise Uzan Ailesi'nin kendilerine halen ödemesi gereken 2.6 milyar dolardan fazla tazminat olduğunu iddia etti ve "Motorola bu parayı tahsil edebilmek için imkanlarını kullanacak" dedi.

Ürdün'de imparatorluk kurdu mu?

Vatan'ın haberine göre, Uzanlar'ın Ürdün'de emanetçi sistemi ile büyük bir imparatorluk kurduğu iddia ediliyor. Uzan Ailesi'nin bu ülkede GSM operatörlüğü, çimento, inşaat, medya alanında dev şirketleri bulunduğu belirtiliyor. Ancak şirketlerin başkalarının üzerine kayıtlı göründüğü ifade ediliyor.