ABD 'de federal savcılar, New York dışında ''bir casusluk zincirinin üyesi'' olduğu iddia edilen ve biri gözaltına alınan üç Rus hakkında dava açtı.

New York Güney Bölgesi'ne bakan ABD Bölge Mahkemesi'nde, üç zanlı hakkında üç yıla yakın bir süre içinde ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) yaptığı gözetimin ardından, federal suçlardan dava açıldı. Evgeny Buryakov, Igor Sporyshev ve Victor Podobnyy adlı 3 Rus'un, Rusya Federasyonu adına casusluk yaptığı öne sürüldü.

DİPLOMATİK DOKUNULMAZLIĞI VAR

 ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, New York'ta bankacılık yapan Buryakov'un gözaltına alındığı belirtildi. FBI'dan yapılan açıklamada ise Buryakov'la ilişkisi olduğu bildirilen iki Rus ajanın ABD'de olmadığı ve ülkede bulundukları sürede gözaltına alma ve sorgulama konusunda diplomatik dokunulmazlıkları olduğu ifade edildi.

 New York'ta açılan dava başvurusunda, ''Yabancı bir hükümet adına kayıt dışı ve hukuka aykırı bir şekilde faaliyette bulunduğu'' öne sürülen Buryakov'un ''New York kentinde bir Rus bankasında çalışarak kendini gizlediği ve Rusya Dış İstihbarat Ajansı SVR adına bilgi topladığı'' iddia edildi.

'ABD'NİN ULUSAL GÜVENLİĞİNE TEHDİT'

 ABD Ulusal Güvenlik Ajansı Savcı Yardımcısı John P. Carlin dava konusu olan casusluk faaliyetiyle ilgili yaptığı açıklamada, ''üç ajanın faaliyetinin, ABD'nin ulusal güvenliğine doğrudan bir tehdit'' oluşturduğunu savundu. ABD Adalet Bakanı Eric Holder da yaptığı açıklamada '' ülke içinde faaliyette bulunan yabancı ajanların belirlenmesi ve yaptıklarından sorumlu tutulması için elimizdeki her aracı kullanacağız'' ifadesini kullandı.

Daha önce Rusya ajanı olduğu gerekçesiyle 2010 yılında ABD'de gözaltına alınan ve ''Kızıl Ajan'' diye tanınan Anna Chapman daha sonra ülkesi Rusya'ya sınır dışı edilmişti.