ABD'deki Türk lobisi kuruluşu Türk-Amerikan İttifakı(TCA) ve bir Türk öğrencisi, Minneapolis Üniversitesi'ne bağlı Holokost ve Soykırım Edütleri Merkezi'nin sitesinde TCA sitesini "güvenilmez" siteleri listesinde gösterildiği için üniversiteye dava açtı. Davanın ilk duruşmasının 4 Şubat'ta yapılması öngörülüyor.

TCA ve Minneapolis Üniversitesi'nin Türk öğrencisi Sinan Cingilli, Minneapolis Üniversitesi'nin Holokost ve Soykırım Edütleri Merkezi'nin (CHGS) sitesinde "güvenilmez" siteleri listesinde TCA'yi dahil ettiği için Kasım sonunda üniversite'ye karşı dava dilekçesini verdi.

Söz konusu listede "soykırımın reddini teşvik ettikleri gerekçesiyle soykırım etüdleri açısından güvenilmez bulunan sitelere" yer verildiği belirtiliyor. TCA'nın bu konudaki şikayetlerini, uzun bir süre kulak asmayan Üniversite'nin, TCA'nın Cingilli ile birlikte yasal yollara başvurması üzerine listeyi indirdiği ifade ediliyor.

Bu arada, Minnesota Daily gazetesine göre, Üniversite Başkanı Robert Bruininks ve CHGS Direktörü Prof. Bruno Chaouat'ı hedef alan davada ifade özgürlüğü ihlali ve hakaret gibi yedi ayrı suçlamaya yer veriliyor. Üniversite yönetimi ise, hakaret edici veya üniversite özgürlüğüne aykırı herhangi bir şey olmadığını savundu.

Bu arada, CHGS'ye finansal destek sağlayanların arasında bazı Ermeni kuruluşlarının da bulunduğu ifade edildi.(ANKA)
(CN/ÖMR)