New York ve New Jersey'de benzin istasyonlarının önünde kavgalar yaşanırken, bazı bölgelere 11 Kasım'a kadar elektrik verilemeyeceğinin açıklanması tepki yarattı.

New York'un Staten adası sakinleri ise tamamen unutulduklarını söylüyorlar. Fırtınadan en çok etkilenen bölgelerden Staten adasında şu ana kadar 19 kişinin öldüğü tespit edildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzey-doğu kıyılarında büyük yıkıma yol açan Sandy fırtınasında ölenlerin sayısı 100'e yaklaştı.

Karayipler'de 69 kişinin ölümüne neden olan fırtına, üç gün önce ABD'yi vurmuştu.

Bu arada New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, iklim değişikliğiyle mücadele politikası nedeniyle Obama'ya destek belirtti. Eskiden Cumhuriyetçi şimdi de bağımsız olan Bloomberg, Sandy fırtınası gibi felekatlerin iklim değişikliğinden kaynaklanıyor olabileceğini söyledi.

Fırtınanın maliyeti

Fırtına yüzünden sadece New York'ta 38 kişi can verdi. Çok sayıda insanın da hala kayıp olduğu belirtiliyor.

12 eyalette yaklaşık 4,5 milyon kişi hâlâ elektriksiz. Bu eyaletlerde yakıt sıkıntısı da başgöstermesi kurtarma çalışmalarını yavaşlatıyor.

Amerikan ordusunun New York'ta bir milyon kişilik yemek ve içme su dağıtacağı açıklandı.

Kurtarma ekiplerinin dolaştığı evlerden hala cesetler çıktığı bu nedenle ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Hasar tespiti yapan Eqecat adlı kuruluş, fırtınanın verdiği zararın 50 milyar doları bulacağını açıkladı. Şirketin daha önceki tahmini bunun yarısı kadardı.

New York'ta metro seferlerine Perşembe günü kısmen başlandı. Doğu Nehri'nin altından geçen 7 tünelden dördü hâlâ sular altında. Yollardaki trafiği azaltmak için toplu taşıma araçlarından geçici olarak ücret alınmamaya başlandı.

New Jersey'deki benzin istasyonlarının yarıdan fazlası kapalı. Açık olan benzin istasyonlarında da uzun kuyruklar oluştuğu ve sıra kavgalarının yaşandığı bazı istasyonlarda ise fahiş fiyatla satış yapıldığı bildiriliyor.

Bir benzinci, kuyruktaki müşterilere 36 saat hizmet verdikten sonra, insanların öfkesinden korkup kısa bir süre kapatıp dinlenebilmek için polisten yardım istediğini anlattı.

Bugün itibariyle tren yolculuğu yine bedavaydı ve üç kişiden az yolcu taşıyan araçların Manhattan'a geçmesine izin verilmedi.

New York'ta birçok ev ve işyerine Cumartesi elektrik verilmesi ve bazı metro hatlarının daha açılması planlanıyor.

Şu anda New Jersey'deki hanelerin yüzde 45'i New York eyaletindeki hanelerin ise yüzde 15'i elektriksiz.

BBC Türkçe