ABD , Suriyeli militanlara yönelik eğit donat programına devam edecek. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'a, günlük basın toplantısında, "ABD'nin Suriyeli muhaliflere eğit donat programını başarısız bularak askıya almayı ve Suriyeli Kürtlere yönelmeyi düşündüğüne" yönelik haberler soruldu.

Suriyeli militanların, geçen hafta Nusra Cephesi tarafından alıkonulmasının bu güçlerin "henüz olmaları gereken seviyenin yakınında dahi olmadıklarını" gösterdiğini belirten Toner, "(Programa katılan) bireylerin eğitimine devam etmemiz ve o güçlerin kapasitesini yükseltmemiz lazım" diye konuştu.

"Eğit donat programına yoğunlaşmaya devam ediyoruz" ifadesini de kullanan Toner, ancak eğit donatın IŞİD ile mücadelede geniş çaplı çabaların bir parçasını oluşturduğuna dikkati çekti.

Toner, "IŞİD'e karşı kuzey Suriye'de mücadele eden Kürtler, Türkmenler, Suriyeli Arap güçler bu çabanın, daha geniş olarak da koalisyonun bir parçasıdır" dedi.

'İLKİNDEN DAHA İYİSİNİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Raymond Odierno da Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili soru üzerine, ilk eğit donat programın iyi geçtiğini söyledi.

Ancak programa tabi tutulanların sahada nasıl ve nerede kullanılması ve onlara nasıl bir koruma sağlanması gerektiği konularının göz önünde bulundurulmasının önemine işaret eden Odierno, IŞİD'e karşı mücadele eden Suriyeli militanların daha etkin biçimde kullanılması gerektiğini ifade etti.

Odierno, bu noktada, ilk eğitilenlerle ilgili tecrübelerden dersler çıkarılacağını dile getirerek, "ABD Merkez Komutalığı (CENTCOM) bir sonraki programı ilkinden daha iyi yapabilmemiz için çok çalışıyor" diye konuştu.

Suriyeli militanları eğitmeye devam etmenin askeri strateji açısından da önemli olduğunu aktaran Odierno, şunları kaydetti:

(Muhaliflerin) kapasitelerini artırmaya çalışmalıyız. Güneyde Irak güvenlik güçleri, kuzeyde Kürtler ve Suriye'de Suriyeli muhalifler batıdan baskı yapıyor. Askeri strateji açısından düşmanın (DAEŞ'in) her zaman aynı anda farklı cephelere karşı mücadele etmesini istersiniz. Bence bu bizim üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Çok açık ki, Suriyeli muhaliflerle nasıl çalışacağımız noktasında hala yapmamız gereken çok şey var ve bu konuya yoğunlaşmaya ve bu konuda çalışmaya devam etmeliyiz.