El Kaide Lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından açıklama yapan AK Parti Hükümeti'nin önde gelen isimlerinin "PKK konusunda da aynı çabayı bekliyoruz" çıkışına ABD'den yanıt geldi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ise, ülkesinin Türkiye'ye PKK konusunda yeterince yardım etmediği iddialarına katılmıyor: "Bu tür iddialar bir efsanedir, yalandır."

Bin Ladin'in öldürülüşünün ardından AK Parti Hükümeti cephesinden ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'ten gelmişti. Çiçek, Türkiye'nin El Kaide konusunda üzerine düşeni yaptığını belirterek "Terör örgütleriyle ilgili elde ettiğimiz bilgileri paylaştık. Ancak PKK söz konusu olduğunda, Türkiye mücadelesini tek başına yaptı"  diye konuşmuştu.

İran: "Bin Ladin daha önce hastalıktan ölmüştü"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise aynı konudaki rahatsızlığını "Bütün dünya Ladin'e karşı nasıl bir ittifak yaptıysa, ümit ederim PKK'ya karşı da aynı ittifakı yapar'' sözleriyle dile getirmişti.

Bugün Anadolu Ajansı'na açıklama yapan  ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, hükümet cephesinden gelen bu suçlamalara "Terörle mücadelede Türkiye'ye ABD'den daha fazla destek veren başka bir ülke varsa, bu ülkeyi bilmek isterim" karşılığını verdi.

Büyükelçi Ricciardone, Türkiye'nin terör örgütüyle mücadelesinde ABD'nin zaman zaman ''elinden geleni yapmadığı'' gerekçesiyle eleştirilmesini ''anlamsız'' bulduğunu, bu tarz yaklaşımların ardındaki düşünceyi anlamakta zorlandığını söyledi.        

Terörizmle mücadelede Türkiye ile diplomatik alanda işbirliği yaptıklarını, diğer ülkelere PKK'ya baskı uygulama çağrısında bulunduklarını ifade eden Ricciardone, buna ek olarak iki ülke arasında hukuki yaptırımlar alanında da işbirliği olduğunu belirtti.        

Ricciardone, geçen haftalarda 5 PKK'lının uyuşturucu taciri olarak tanımlandığını, mal varlıklarının dondurulduğunu ve seyahat özgürlüklerinin ellerinden alındığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:        

''Terörle mücadelede Türkiye'ye ABD'den daha fazla destek veren başka bir ülke varsa, bu ülkeyi bilmek isterim. Diplomatik işbirliği yapıyoruz, hukuki yaptırımlarda işbirliğimiz var. Detaylarını burada vermem söz konusu olamaz, ama en önemli işbirliği alanımız ise istihbarattır. ABD aşırı derecede değerli ve açık söylemek gerekirse bir o kadar da pahalı özel yeteneklere sahiptir. Bu teknik yeteneklerin kullanımı sınırlıdır, bunları örneğin Afganistan'daki kendi güçlerimizin yararına kullanmak yerine, Türk kuvvetlerinin hizmetine sunduk. Sunduğumuz bu yetenekler sadece dolarla ölçülemez, değeri kaç Türk insanının hayatının kurtarıldığıyla ölçülebilir. Elbette bir maddi değeri de var, bedeli günde bir milyon doların üzerindedir, yıllık maliyeti 400 milyon dolara yakındır ve bu uygulama birkaç yıldır sürüyor, buna 'hiç bir şey' denemez. Bunu yapıyoruz, çünkü biz terörizmle mücadelede müttefikiz. Bunu yapıyoruz, çünkü ABD PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu ilan etmiştir.        

Onların terörist olduğunu açıkça ilan ettik, hukuki yaptırımları destekliyoruz, askeri güçlerinizi destekliyoruz, diplomatlarınızla birlikte çalışıyoruz, bir şey yapmadığımız nasıl düşünülebilir, bilemiyorum.''        

Ricciardone, terör saldırılarından masum insanların hayatını kaybetmelerinin ardından insanların öfkeli, kırgın ya da kızgın olmalarının anlaşılabilir olduğunu, ABD halkının da 11 Eylül'ün ardından benzer duygular yaşadığını belirtti.


AA