ABD hükümeti offshore hesaplarda paralarını tutmakta ısrar eden yüksek servet sahibi kişilere ilişkin binlerce yeni vergi davasının yolda olduğunu açıkladı.

2009 yılında ABD ile İsviçre arasında bazı bankacılık sırlarının paylaşılması konusunda yaşanan anlaşmazlık neredeyse diplomatik bir krize dönüşecekken İsviçre’nin 780 milyon dolarlık bir tazminatla birlikte bazı ABD’lilerin hesap bilgilerini verebileceğini açıklamasıyla bu krizden dönülmüştü. Verilen hesap bilgilerinin ardından da 2009’un ekim ayında ilk kez bir ABD vatandaşına bu bilgiler ışığında vergi davası açılmış, bunun ardından hakkında dava açılanların sayısı katlanarak artmıştı.
Bu sürecin ardından gözler, UBS’in ismini açıklamadığı ve ABD hükümetinin denetiminden kurtulan diğer isimlere çevrilmişti.

"7000 yeni dava yolda"

ABD Adalet Bakanlığı’nda görev yapan bir avukat, “Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, UBS davalarının dışında, kaçak olarak dolaşan diğer hesap sahipleri için 4000-7000 arasında sayıda yeni dava açılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Yeni 100 dolarlar izleniyor!

ABD’nin İsviçre hükümeti ve İsviçre bankaları üzerindeki baskısını artırmasının ardından birçok hesap sahibi Amerikalı çözümü, elektronik olarak iz bırakmaktan kurtulabilmek için hesaplarını bavullarla ABD’ye taşımakta bulmuştu. Fakat bunu çözüm olarak buldum sananlara ABD hükümeti meğerse bir sürpriz hazırlamış. ABD’li Adalet Bakanlığı avukatı, “Bankaya gidip hesaplarını kapattıkları zaman aldıkları para desteleri, 100 dolarlık yeni banknotların 1000 tanesinin bir arada bulunduğu ve sıkıca paketlenmiş  destelerden oluşacak. Fakat bilin bakalım sonra ne olacak? Bu paraları biz tespit edebiliyor ve yeni banknotların izini sürebiliyoruz” diyor.

Sıkışan para Asya'ya kaçıyor

Bu sıralar ABD Adalet Bakanlığı, Singapur, Hong Kong, Beijing ve Şangay’dan oluşan bir Asya turuyla denetimlerini sıkılaştırmış durumda. Son dönemde ABD’nin İsviçre ve Karayip Adaları üzerine artırdığı baskıların ardından buradaki paraların özellikle Asya’ya doğru kaçmaya başladığı tahmin ediliyor.

Parayı kurtaran ötekini satıyor!

Geçen yıl İsviçre ve Karayipler’deki operasyonların ardından ABD tarafından başlatılan Türkiye’deki Varlık Barışı benzeri bir operasyonla 15 bin ABD’li, parasını anavatana getirip indirimli cezalar ve soruşturmadan kurtulmak suretiyle parasını aklamıştı.
ABD Adalet Bakanlığı’nın son dönemde iyiden iyiye artan denetimlerinde en büyük desteği ise bu varlık barışıyla gelen ve parasını aklayan ABD’li vatandaşların ihbarlarından alıyor. (Habertürk)



İlgili haber

Yeni '100 ABD Doları' görücüye çıktı