ABD'de Filistin davasının en ateşli savunucularından biri olan Arian, kendisine yöneltilen suçlamalarla uzun yıllar mücadele ettikten sonra ABD’den sınır dışı edildi. 

Avukatı Jonathan Turley, çarşamba günü Washington’dan ayrılan Arian’ın Türkiye’ye geldiğini açıkladı. Turley, blog’undan Arian’ın kesin olmamakla birlikte Türkiye’den yazıp çizmeye ve ders vermeye devam edebileceğini ifade etti. 

Arian, ABD'de yayınlanan 'Democracy Now' programına İstanbul'dan bağlandı. Filistinli akademisyen, 12 yıldır ilk defa kendisini özgür hissetiğini söyledi. 

ÜNİVERSİTEDE DERS VERİYORDU
ABD'nin terör listesinde yer alan Filistin İslami Cihat Örgütü'ne yardım suçlamasıyla uzun yıllar yargılanan Arian, bir dönem Güney Florida Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği dersleri veriyordu.

1975 yılında ABD'ye yerleşen Arian, ilk olarak 2003'te Filistin İslami Cihat Örgütü’ne para yardımında bulunduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. 

ABD mahkemeleri, 2008'de tahliye olan ve 12 yıllık dava sürecinde yöneltilen 17 suçun sekizinden beraat eden Arian’ın işlediği iddia edilen hiçbir suçu kanıtlayamadı.

ŞALLAH'LA BİRLİKTE ÇALIŞTILAR
Daha önce de yine aynı üniversitede Arapça öğretmenliği yapan Mazen el Naccar ABD'den sınır dışı edilmişti. Naccar, şu sıralarda Türkiye'de olduğu öne sürülen Arian'ın eniştesi. 

Arian ve Naccar öğretim üyesi oldukları Güney Florida Üniversitesi'nde, kapatılan Dünya İslam Araştırmaları şirketini kurmuşlardı. 

FBI tarafından basılan şirketin eski başkanlarından Ramazan Abdullah Şallah, 1995’te grubu terk etmiş ve sonradan Filistin İslami Cihat örgütünün lideri olarak ortaya çıkmıştı. Şallah 2006'da FBI'in 'en çok arananlar listesi'nde yer alıyordu.