Volkswagen'i 1960 yılında kısmen özelleştiren Almanya, bir yasa çıkararak ne kadar hisse sahibi olursa olsun her bir yatırımcının oy hakkını yüzde 20'yle sınırlandırmıştı. Yasa, Volkswagen’in merkezinin yer aldığı Aşağı Saksonya eyalet yönetimini holding yönetimi üzerinde büyük etki sahibi kılmıştı.

Avrupa Adalet Divanı, AB Komisyonu'nun 2004 yılındaki başvurusu üzerine konuyu incelemeye başlamıştı. Yüksek Mahkeme'nin 2007 yılında aldığı kararda, Almanya'nın “Volkswagen Yasası” adı altında yaptığı yasal düzenlemenin “sermayenin serbest dolaşımını haksız yere engellediği” hükmüne varılmış, yasa maddelerinde gerekli düzeltmelerin yapılması istenmişti.

AB Komisyonu 68 milyon euro ceza verilmesini istedi

 Almanya, Avrupa Adalet Divanı'nın kararını esas alarak “Volkswagen Yasası”nda değişikliklere gitmişti. Ancak Aşağı Saksonya eyalet yönetiminin ayrıcalıklı konumu, yasada korunmaya devam etmişti. AB Komisyonu bunun üzerine Almanya'ya en az 68 milyon euro ceza verilmesi talebiyle tekrar Adalet Divanı'na başvuruda bulunmuştu.

 Avrupa Adalet Divanı, AB Komisyonu'nun ceza talebini yerinde bulmadı. Yüksek Mahkeme, “Volkswagen Yasası'nın mevcut haliyle uygun olduğuna” hükmetti. Aşağı Saksonya eyaleti, yüzde 51 ile en büyük hissedar olan Porsche'nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Katar Emirliği ise Volkswagen'da yüzde 17 hisseye sahip.



Deutsche Welle Türkçe