Bir ay önce “rüşvete karşı savaş açalım” çağrısını yapan Başbakan Lee Wan-koo’nun da isminin de rüşvete karışması ülkeyi ayağa kaldırmıştı.

Başbakan hakkında parlamento tarafından soruşturma başlatılmış, Demokrasi için Yeni Siyasi Birlik (NDAP) ana muhalefet partisi lideri Moon Jae-in, başbakanı istifaya çağırmıştı.

Kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyen Lee Wan-koo baskılara daha fazla dayanamayarak görevinden ayrıldı.

Güney Amerika resmi ziyaretini sürdüren Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin istifa haberini duyması üzerine, “Başbakanın acısını hissediyorum” dediği belirtiliyor.

İsminin anılmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi, Devlet Başkanı Park’ın, önümüzdeki hafta ülkeye dönmesinin ardından, Başbakan Lee Wan-koo’nun istifasını büyük ihtimalle kabul edeceğini söyledi.

Öte yandan parlamentonun bugünkü kabine toplantısına Başbakan Lee Wan-koo’nun yerine, Başbakan Yardımcısı Choi Kyung-hwan’ın başkanlık edeceği bildirildi.

Başbakan Lee Wan-koo’nun içinde olduğu hükümette önemli görevlerde bulunan ve hala görevini sürdüren iktidardaki Saenuri Partisi’ne mensup 8 üst düzey siyasetçinin değişik dönemlerde bir iş adamından rüşvet aldığı iddia ediliyor.

Rüşvet skandalı, devlet projeleriyle ilişkisi olan Keangnam Enterprises şirketinin başkanı Sung Wan-jong’un geçen hafta perşembe günü intihar etmesinin ardından daha alevlendi.

İntihar olayının ardından Başbakan Lee’nin de ismi ve aldığı rüşvet miktarının bulunduğu bir liste ortaya çıkmıştı.

Başbakan Lee Wan-koo’nun intihar eden iş adamından 30 milyon Won (27 bin dolar) rüşvet aldığı iddia ediliyor.

 

CİHAN