Temaslarda bulunmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısırlı mevkidaşı Nebil Fehmi ile görüşmesinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Terörle mücadele başta olmak üzere eğitim, sağlık ve özel sektörün geliştirilmesi için Mısır'a destek olmaya devam edeceklerini belirten Kerry, "Mısır'daki geçici yönetim ve geleceğini belirleyecek olan halkla işbirliğimiz devam edecek" diye konuştu.

Kerry, Mısır halkına, sivillerin, sivil mahkemelerde adil ve şeffaf bir şekilde yargılanması teminatı vermesi konusunda Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüş birliğine vardıklarını belirterek, "Mısır, sivil, seçilmiş, demokratik bir hükümetle temsil edilirse iki ülke arasındaki ilişkiler daha güçlü olacak" şeklinde konuştu.

ABD'nin Mısır'a yönelik askeri yardımı askıya alma kararına da değinen Kerry, yardımın askıya alınmasının bir ceza olmadığını vurguladı. Yardım konusunun Mısırlı mevkidaşı Fehmi ile yaptığı görüşmede kısaca ele alındığını ifade eden Kerry, Mısır makamlarının söz konusu kararın nedenini anlayışla karşıladığına inandığını dile getirerek, "ABD-Mısır ilişkileri yardımla tanımlanamaz" ifadesini kullandı.

Kerry, ülkede sivilleri ve güvenlik güçlerini hedef alan terör saldırılarının bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, bu çerçevede kiliseleri hedef alan saldırıları da kınadı.

Mısır'da siyasi ve demokratik süreçte atılacak adımların yanısıra ekonomik kalkınmanın da önem taşıdığını söyleyen Kerry, " Mısır halkı ekonominin geliştiğini ve yaşam kalitesinin iyileştiğini görmek istiyor" ifadesini kullandı.

Kerry, "Mısır'da Mursi'yi görevinden uzaklaştıran generallerin niyetinin, demokrasiyi yeniden tesis etmek olduğu" yönünde daha önce yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine, "Şu ana kadar işaretler, niyetlerinin bu olduğunu gösteriyor" dedi.

Basın toplantısında üç kez, Mısır'da ordu tarafından açıklanan "yol haritası"na atıfta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ordunun yönetime müdahalesinin ardından görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin adını zikretmeden, sivillere yönelik "adil ve şeffaf yargılama" konusunda mevkidaşı Fehmi ile görüş birliğine vardıklarını ifade etti.

Kerry, Mısır halkından da övgüyle söz ederek, "Mısır halkı 2 yıl boyunca zorlu bir süreçle karşı karşıya kaldı ancak tüm dünyaya gücünü ve sonuca ulaşmaktaki azmini ispatladı" ifadelerini kullandı.

Fehmi: "ABD ile ilişkilere önem veriyoruz"

Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi de Kerry'nin ziyaretini "inşa görüşmesi" şeklinde niteleyerek, ülkesinin ABD ile ikili ilişkilere büyük önem verdiğini, iki ülke halkının menfaatleri doğrultusunda daha fazla çaba sarfedeceklerini sözlerine ekledi.

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbenin ardından bu ülkeyi ilk kez ziyaret eden Kerry'nin, temasları çerçevesinde geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbenin ardından bu ülkeyi ilk kez ziyaret eden Kerry'nin, birkaç saat süreceği belirtilen temasları çerçevesinde Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

ısır'da Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Dışilişkiler Sorumlusu Amr Derrac, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, "Mevcut yönetime destek olmaya devam edeceğiz" açıklamasına ilişkin, "Kerry'nin açıklamaları bizi şaşırtmadı" ifadesini kullandı.

Mansur Kerry'i kabul etti

Mısır Cumhurbaşkanı Adli Mansur, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İhab Bedri tarafından, söz konusu görüşmeyle ilgili yapılan yazılı açıklamada, Mansur'un, "İki ülke arasındaki ilişkilerin boyutu, ABD'nin yardımlarına indirgenmemeli. Yardımlar ortak çıkarların bir parçasıdır. Burada esas olan ortak çıkarlardır" ifadelerine yer verildi.

Görüşmede ele alınan konuların başında Mısır-ABD ilişkilerinin geldiğine işaret edilen açıklamada, Mansur'un, ABD ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmesinin önemine olan inancını dile getirdiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Kerry'nin, "ABD Başkanı Barak Obama tarafından, iki ülkenin ilişkileri konusunda oluşan soru işaretlerini ortadan kaldırmak üzere Kahire'ye gelmekle görevlendirildiğini" söylediği kaydedildi.

Kerry'nin, ABD için Mısır'ın önemine vurgu yaptığı ve ilerleyen süreçte güçlü bir Mısır görmenin ABD'nin çıkarına olacağını ifade ettiği belirtildi.

Bizi şaşırtmadı

AA muhabirine açıklamada bulunan Derrac, Kerry'nin, "Mısır'daki geçici yönetim ve ülkenin geleceğini belirleyecek olan halkla iş birliğimiz devam edecek" şeklindeki sözleri hakkında, ABD'nin darbeden bu yana izlediği politikanın değişmediğini ve Kerry'nin bu sözlerinin kendilerini şaşırtmadığını söyledi.

Derrac, Mısır ile ilgili hiçbir konuda özellikle de içişlerinde başka bir ülkeye ihtiyaç duymadıklarını, Mısır halkının kendi kaderini belirleme ve iradesini koruma gücüne sahip olduğunu dile getirdi.

Kerry Suudi Arabistan'da

ABD Dışişleri Bakanı Jhon Kerry, Mısır'daki resmi temaslarının ardından Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geldi.

Kerry, Riyad Havaalanı'nda Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal tarafından karşılandı.

Kerry'nin, ilerleyen saatlerde Kral Abdullah tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Kaynak: AA