NTV

ANKARA - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) bağlı ülkelerin yarından destek alan Büyükelçi Ersin Elçin, “Kritik eşiği aştık” dedi.

Ersin Erçin, Türkiye'nin Brezilya Büyükelçisi, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Avrupa Güvenlik Özel Temsilcisi.

Genel sekreterlik için 56 AGİT ülkesinin yarıya yakınından destek alan Erçin, Güney Kıbrıs Rum yönetimiyle de temas kurduğunu ilk kez NTV'ye açıkladı.

Ersin konuyla ilgili, “AGİT zirvesinde Rum Dışişleri Bakanı'na kendimi takdim ettim, Türkiye'nin adayı olduğumu söyledim. Kendisi de bana diğer adaylar da ortaya çıktıktan sonra bunu değerlendireceklerini söyledi” yorumunu yaptı.

Önümüzdeki günlerde AGİT ülkelerini ziyaret edecek olan Erçin, Ermenistan'a da gidecek, "Tarafsız olacağım" diyecek.

“Hiçbir genel sekreter Türkiye'den gelen bir genel sekreter kadar Ermenistan ve Ermeniler'e ve Kıbrıslılar'a tarafsız davranamayacaktır” diyen Ersin sözlerine, “Çünkü gözlem ve gözetim altında gibi, onlara karşı davranışlarım, sözlerim sadece kendileri tarafından değil, diğer devletler tarafından da dikkatle izlenecektir” diye devam etti.

Erçin, şu an için tek aday. Ancak 10 Şubat'a kadar, yeni adaylar da çıkabilir.

Konuşulan isimlerden biri Avusturya'nın eski Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik. Ancak Ankara, aynı zamanda AGİT'e ev sahipliği yapan Avusturya'nın aday göstermemesi gerektiği görüşünde.

Genel sekreter olursa, Erçin, öncelikle, AGİT'e Avrupa güvenliğinde daha önemli bir yer kazandırmaya ve Viyana'nın doğusuyla batısı arasında uzlaşma sağlamaya çalışacak.