Ergenekon davası kapsamında halen çok uzun süredir tutuklu bulunan ve haklarında henüz bir hüküm verilmemiş olan çok sayıda tutuklu söz konusu. Bu konu gerek iç kamuoyunda gerek de dış kamuoyunda çok sık gündeme gelmeye devam ediyor.

Gazeteport'tan Safile Usul'un haberine göre, Türkiye Anayasa’nın 90. Maddesine göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı kararları üst hukuk olarak kabul ediyor ve iç hukuk yoluyla alınan kararları AİHM kararlarına tabii olarak değiştiriyor ve düzeltiyor.

AİHM normalde iç hukuk yolları bitmeden yapılan başvuruları kabul etmiyor. Ancak Ergenekon tutukluları Tuncay Özkan ve Levent Bektaş’ın başvuruları reddedilmedi ve AİHM Ergenekon davasından tutuklu bulunan kişilerin durumunu etkileyecek bir ara karar verdi. Bu ara karar Ergenekon’dan tutuklu çok sayıda kişi için tahliye umudu anlamına geliyor.

3 BAŞVURU KARARA BAĞLANDI

AİHM kaynaklarının verdiği bilgilere göre, uzun tutukluluklar ve adil yargılanma hakkının ihlali şikeyetiyle AİHM’e 3 adet başvurunun ara kararı verildi.

TUNCAY ÖZKAN VE LEVENT BEKTAŞ

Bu üç başvuru Tuncay Özkan, Mustafa Levent Bektaş ve Adil Saçan’dan geldi. Adil Saçan’ın başvurusu AİHM tarafından reddedildi. Ancak Tuncay Özkan ve Levent Bektaş’ın başvurusu Adil Saçan’ın başvurusundan farklı olarak tamamen reddedilmedi. Başvurunun bir kısmı kabul edilmezken bir kısmı hakkında daha sonra karar verilmek üzere dosya açık tutuldu. AİHM kaynakları Tuncay Özkan ve Levent Bektaş’ın durumu hakkında ayrıntılı bir kararın yakında verileceğini ve ilk kararda red eğilimi olmamasının kabule işaret ettiği açıklamasını yaptı.