Kayhan KARACA
ntvmsnbc

29 Temmuz 1881 yılından bu yana yürürlükte olan yasanın iptali için Yunan asıllı sosyalist milletvekili Marietta Karamanlı tarafından hazırlanan bir önerge Fransız Millet Meclisi Kanun Komisyonu'nda kabul edildi. Yasanın iptali için 18 Nisan'da Millet Meclisi, ardından da Senato'nun genel kurullarında kabul edilmesi gerekiyor.

Yasa 1959-1969 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan general de Gaulle tarafından kendisini eleştirenlere karşı altı kez fiilen kullanmıştı.

De Gaulle'den sonra iktidara gelen Pompidou, Giscard d'Estaing, Mitterrand ve Chirac ise yasaya başvurma gereği görmemişti. Ancak 2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Nicolas Sarkozy unutulduğu sanılan bu yasayı raftan indirip, kendisini eleştirenlere karşı silah olarak kullanmaya başlamıştı.

Sarkozy'nin bu yasa temelinde kazandığı bir dava nedeniyle Fransa 2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet edilmişti.

Şikayetle ilgili kararını 13 Mart 2013 tarihinde açıklayan Avrupa Mahkemesi, cumhurbaşkanına hakaret suçu nedeniyle Fransa'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetmiş, yargılamayı "demokratik bir toplumda gereksiz" olarak tanımlamıştı.

Fransız hükümeti bu davada AİHM önünde yaptığı savunmada, cumhurbaşkanına hakaret suçu uygulamasının sadece Fransa'da yürürlükte olmadığı tezini işlemiş ve İspanya, İtalya, Polonya ve Türkiye'yi örnek göstermişti.