Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 9 Rum vatandaşıyla ilgili Türkiye aleyhine 2009 yılında verdiği karara ilişkin maddi tazminat bedellerini bugün açıkladı.

AİHM, Türkiye'nin 9 Rum vatandaşına 10 bin ile 400 bin euro arasında değişen para cezası ödemesine hükmetti.

Mahkeme, KKTC'deki mal ve mülklerini kullanamadıkları gerekçesiyle şikayette bulunan Rum vatandaşlarının yaptığı başvuruyla ilgili olarak 2009 yılı ocak ayında verdiği kararda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin
mülkiyet hakkıyla ilgili 1. protokolünün 1. maddesini ve bir başvuru dışında, aile ve özel yaşama saygıyla ilgili 8. maddesinin ihlal ettiğine karar vermişti.

Öte yandan AİHM, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere, şikayet başvurusunda bulunan Abdülkadir Bingöl isimli vatandaşa Türkiye'nin 17 bin euro ödemesini kararlaştırdı.

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DEHAP'ın üyesi Abdülkadir Bingöl, 2003 yılından parti kongresinde yaptığı bir konuşmadan dolayı Türkiye'de bir yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmasını gerekçe göstererek AİHM'e başvurmuştu.

Türkiye'deki Devlet Güvenlik Mahkemesi, "ırkçı nefret ve düşmanlığı körüklemek" suçundan Bingöl'ü mahkum etmiş, yüksek mahkeme de bu kararı onamıştı.

Cezaevinde 7 ay kaldıktan sonra tahliye olan Bingöl, parlamento seçimleri öncesi istifa ettiği devlet memurluğu görevine tekrar dönmek istemiş ancak, aldığı mahkumiyet kararı yüzünden bu isteği reddedilmişti.

Bingöl'ün, daha sonra 2007 yılındaki genel seçimlerde aday olma talebi de yine aynı gerekçeyle reddedilmişti.




Cnn Türk