AİHM, 2006 yılında yapılan bir müracaat ile ilgili olarak Rusya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) hususi ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Mahkeme tarafından açıklanan gerekçeli kararda, şikayet başvurusuna ne sebepten olan, geniş çaplı saklı telefon görüşmelerinin dinlenmesiyle, "Rusya'da polise ve saklı servise elinde hiç bir yetki olmadan vatandaşların telefonlarını dinlemek için operatörlere müdahale etmesine imkan veren sistemin adam haklarını ihlali olduğu" belirtildi.

AİHM ihlal kararını yeterli görmesine rağmen maddi tazminata gerek duymadı. Ancak Rusya'nın müracaat sahibine mahkeme masrafları olarak 40 bin avro ödemesine hükmetti.

Rusya'nın Saint Petersbourg kentinde bir yayın evinin umumi yayın yönetmenliğini yapan Roman Zakharov, saklı servisin elinde yetki olmadan cep telefonlarının dinlediği gerekçesi ile 2003 yılında mahalli mahkemelere başvurmuş, ancak bir netice alamayınca hakkını 2006'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM'de arama yoluna gitmişti.


Kaynak: haber7