Bağımsız Haber-Sen'den yapılan açıklamada, PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı'na parasından kesinti yapılan 2 bin 941 PTT çalışanının hakkını aramak amacıyla AİHM'e yapılan başvurunun kabul edildiği bildirildi. Bağımsız Haber-Sen'in 2 bin 941 sendika üyesi adına Danıştay'a açtığı davanın 5 yıl süren yargılama sonunda reddedildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, iç hukukun tükenmesi üzerine 29 Temmuz 2009 tarihinde AİHM'de dava açıldığı vurgulandı. Strazburg'tan 10 Eylül'de gönderilen mektupta AİHM'nin başvuruyu usul ve şekil yönünden incelediğine ve kabul ettiğinin bildirildiğine dikkat çekilen açıklamada, AİHM'den dosya numarası verildiği, daha sonraki yazışmalarda kullanılmak üzere 10 Adet barkot gönderildiği ve 2 bin 941 kişinin kimlik bilgilerinin istendiği belirtildi.
 

Sandığa 25 yıl para ödeyen personele en fazla bin 200 TL ödendi

Açıklamasında, hükümetin Tasarrufa Teşvik Fonu'nu (Zorunlu Tasarruf Fonu) 2003 yılında tasfiye ettiği ve önemli ölçüde devlet katkısı bulunan Fon'da biriken anapara ve nemanın tamamının hak sahiplerine ödendiğine dikkat çeken Bağımsız Haber-Sen, 2007 yılında Konut Edindirme Yardımı Fonu'nun (KEY) da tasfiye edildiğini hatırlattı. Tamamı devlet katkısı ile oluşan KEY hesaplarında biriken anapara ve nemanın tamamının hak sahiplerine ödendiğine işaret eden Bağımsız Haber-Sen, buna karşın aynı yaklaşımın PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı'nın tasfiyesi sırasında gösterilmediği ifade edildi.

Hükümetin 2004 yılında 5189 sayılı Kanuna eklenen geçici 8'inci madde ile PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı'nı tasfiye ettiği, Sandık'ta biriken 252 milyon TL'nin sadece 25 milyon TL'sinin hak sahibi personele ödendiğine dikkat çeken Bağımsız Haber-Sen, 160 milyon TL'nin PTT Genel Müdürlüğü'ne, 67 milyon TL'nin de Maliye Bakanlığı'na aktarıldığını kaydetti. Bağımsız Haber-Sen, 25 yıl boyunca Kefalet Sandığı'na para kestiren personele en fazla bin 200 TL ödeme yapıldığını aktardı. Bu haksızlığı önlemek için 2 bin 941 sendika üyesi adına Danıştay'a dava açtıklarını anımsatan Bağımsız Haber-Sen, 5 yıl süren yargılama sonunda Danıştay'ın davayı reddettiğini ifade etti. İç hukukun tükenmesi üzerine 29 Temmuz 2009 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) dava açıldığına dikkat çeken Bağımsız Haber-Sen, AİHM'nin başvuruyu usul ve şekil yönünden incelediğini ve kabul ettiğini bildirdi. AİHM, 2 bin 941 postacının başvurusu üzerine dosya numarası verip, 10 Adet barkot gönderdi. 2 bin 941 kişinin kimlik bilgilerini istedi.
 

Kıvanç: Sandıkta devletin kör kuruşu yok

Kefalet davasında önemli bir eşiğin aşıldığını belirten Bağımsız Haber-Sen Hukuk Müşaviri Av. Mustafa Kıvanç, "Sandıkta hazineye ait kör bir kuruş yoktur. Durum böyle iken, sandık birikimlerinin yüzde 90'ına Devlet el koydu. AİHM, açtığımız davayı usul ve şekil bakımından inceledi, esastan görüşmeye karar verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu gaspa onay vermesi düşünülemez. AİHM'in pek çok emsal kararı bulunmaktadır. Bu nedenle davanın personel lehine sonuçlanacağına inanıyoruz" dedi.
 

Kefalet Sandığı 1953 yılında kurulmuştu

Kefalet Sandığı adı verilen PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı 1953 Yılında yürürlüğe giren Posta Kanununa eklenen bir madde ile kurulmuştu. Kanun gereği PTT Genel Müdürlüğünde paralı işlerde çalışan postacı, gişe memuru, veznedar ve benzeri görevlerde çalışan personel Kefalet Sandığının zorunlu üyesi oldu. Kefaletli işlere atanan personelin maaşının yarısının giriş aidatı olarak kesildiği Sandık'ta, daha sonraki aylarda da maaşının yüzde 2'si tutarında aylık aidat kesiliyordu. Bu kesintiler 1934 Yılında yürürlüğe giren 2489 sayılı Kefalet Kanunu'nun 2'nci maddesine göre yapılıyordu. Sandık'ta biriken paranın tamamı PTT Personeline aitti.



ANKA