AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir Yunan vatandaşı ile 35 yıldır süren bir gayrimenkul anlaşmazlığında Türkiye’yi haksız buldu. “Yanopulu Davası” olarak bilinen dava İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki 13 bin 231 m2’lik arsanın mirasçılarının tespiti konusundaki itirazlar üzerine açılmıştı. Mahkeme, 1979’da Yunanistan’da ölen Maria Yanopulu’nun mirasçılarının açtığı davaları “Yunanlılar’ın toprak edinmek hakkı yok” gerekçesiyle geri çeviren Türk yargısının kararlarını haksız buldu ve uzlaşma istedi.

Üyelerinden biri Türk Yargıç Işıl Karakaş olan mahkemenin oybirliği ile aldığı kararda taraflar, bedeli 10 milyon dolar olduğu belirtilen arazinin miktarını belirlemek için üç ay içinde aralarında anlaşmaya davet ediliyor. Bir uzlaşma sağlanamazsa miktar AİHM tarafından belirlenecek.

Süreç nasıl işledi

-Arsa 1924 doğumlu Maria Yanopulu üzerine kayıtlıydı.
-Yanopulu 1979 yılında ölünce Yunanistan’da yaşayan kızı Efrosini Yanopulu, 1982 yılında İstanbul’da yasal mirasçı olarak tescilini istedi.
-1985 yılında “Yunanlılar’ın mülk edinmesinin yasakladığını” içeren 1964 tarihli bir genelge gerekçe gösterilerek tapu izni verilmedi. Yargıtay da kararı onayladı.
-1995’te arsa hazineye devredildi. Efrosini Yanopulu, 1997 yılında bu kararın iptalini istedi, ama olumsuz yanıt aldı.
-Tüm hukuk yollarının kapanması üzerine Yanopulu, 2003’te AİHM’ye yöneldi. 2009’da ölen Efrosini’nin hukuk mücadelesini tek mirasçısı Maria Çiropulos sürdürdü.