Daha önceki uzatma talepleri kabul edilen Türkiye, üçüncü taraf olarak davaya müdahil olan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye ve bazı sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine yönelik gözlemlerini bu süre içinde AİHM’ye iletmek zorunda.

AİHM’nin Türkiye’ye süre tanıdığı davlar, Atilla Taş, Murat Aksoy, Nazlı Ilıcak, Ahmet ve Mehmet Altan, Şahin Alpay, Murat Sabuncu ve aralarında Kadri Gürsel’in de bulunduğu diğer Cumhuriyet çalışanları ile Ali Bulaç tarafından açılanları kapsıyor.

“Öncelikli” kategorisinde gördüğü bu başvuruların kabul edilebilirliğine yönelik ön incelemesini haziranda yapan AİHM, Türkiye’den savunma talep etmişti. Türkiye ekimde farklı iki tarihte ek süre talep etti. AİHM, bu talebe olumlu yanıt verdi ve Türkiye de cevaplarını belirlenen süre içinde Strasbourg’a iletti.

Muiznieks ve diğerlerinin üçüncü taraf olarak davalara müdahil olması ve ekimde AİHM’ye üç görüş iletmesi üzerine Türkiye, bu görüşlere yönelik gözlemlerini iletmeye davet edildi. Ankara, bu bağlamda 7 Kasım’da dört haftalık ek süre talebinde bulundu. Normalde ek süre için üç farklı tarih belirlemesi gereken AİHM, adaletin düzgün işleyişini sağlamak gerekçesiyle tek tarih belirlemeyi uygun gördü.


Hürriyet