AİHM, İsviçre’de yaşayan, 1961 doğumlu, Fatma Oruk adlı Türk vatandaşının başvurusu üzerine görülen davada, 1993’den bu yana Türkiye’de hukuk savaşı veren ancak hukuk yolları tümüyle kapanan dosyayı karara bağladı.

Oruk, Kahramanmaraş’a sınır Bölükçam mevkiinde askeri operasyon yapan ordunun, büyük bir dikkatsizlik sonucu Denizli köyü yakınlarında, aralarında kendi oğlunun da bulunduğu altı çocuğun ölümüne neden olan ordu aleyhinde ‘ağır ihmal sonucu ölüme sebebiyet vermek’ suçlamasıyla Aralık 1993’te askeri savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık yetkisizlik kararı verince Oruk, 2004 yılında Gaziantep Askeri Mahkemesi’ne giderek karara itiraz etti. Askeri mahkeme de itirazı reddedince Oruk, kendi oğlunun da aralarında bulunduğu altı çocuğun davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.

AİHM Konvansiyonu’nun 2’nci maddesiyle düzenlenen ‘yaşama hakkını’ ihlal iddiasıyla dava açan Oruk, “Oğlum ve ölen diğer çocukların ölümüne güvenlik güçlerinin sorumsuz davranışı yol açmıştır” dedi.

Oruk’un dosyasını ele alan AİHM heyeti, ordunun eyleminin Konvansiyon’un 2‘nci maddesini ihlal ettiğine hüküm getirerek, Türkiye’yi 50 bin euro tazminat ve 5 bin euro dava masraflarını ödemeye mahkum etti.