Almanya'da yaşayan Hatun Sürücü, 15 yaşında okuldan alınarak Türkiye'deki kuzeni ile evlendirildi. Eşi ile anlaşamayan 23 yaşındaki genç kadın, 1999 yılında oğlu C'yi de yanına alarak yurda yerleşti ve meslek eğitimi kurslarına katıldı. Türkiye'ye dönmeyi reddeden bir çocuk annesi Hatun Sürücü, Berlin'de 7 Şubat 2005 tarihinde otobüs durağında öldürüldü.

Cinayeti tek başına işlediğini itiraf eden kardeşi Ayhan Sürücü, 18 yaşından küçük olduğu için 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cinayeti tek başına işlemiş olamaz

Cinayete yardım ettiği öne sürülen büyük kardeşler Mutlu ve Alpaslan Sürücü ise, delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Federal Yüksek Mahkeme 2007 yılında beraat kararını bozarak Sürücü kardeşlerin yeniden yargılanmasını istedi. İki kardeş Türkiye'de yaşamaya başladığı için Alman yargı organları uluslararası yakalama emri çıkarttı. Berlin Savcılığı, Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkındaki davanın yeniden açılmasını talep ederek, temyize gitti. Leipzig kentindeki Federal Yargıtay, savcılığın istemini yerinde bularak, 28 yaşındaki Mutlu Sürücü ve 26 yaşındaki Alparslan Sürücü'nün serbest bırakılma kararını kaldırdı. Böylece yıllar sonra Hatun Sürücü davası yeniden açılmış oldu. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Berlin Başsavcılığı'nın cinayete yardım ettikleri şüphesiyle aranan iki erkek kardeşin yakalanması için detaylı bir dosyayı Türkiye'ye gönderdiğini duyurdu.