Almanya'nın en üst adli makamı anayasa mahkemesi, yurt dışında yaşayan davacı Alman kadının, fizik kuralları çerçevesinde genel bir güvensizlik duyduğunu söylemekle yetindiğini ve bu deneylerin dünyanın sonunu getirebileceğine dair "inandırıcı gerekçe" sunmadığını belirtti.

Mahkeme kararında, "bilim çevrelerinin, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezinin (Anam-Cern) deneylerinin hiçbir potansiyel tehlike arz etmediğini düşündüklerinin" altı çizildi.

Yüzyılın en büyük deneyi olarak kabul edilen ve Büyük Patlama ortamının yaratılacağı Büyük Hadron Çarpıştırıcısının (BHÇ) test dönemi geçen yıl sona ermiş ve deneyin asıl aşamasına geçildiği açıklanmıştı.

Çarpıştırıcının geçen aya kadar beklemeye alınması öncesinde parçacıklar 2,36 tera elektron volt gücünde çarpıştırılmış ve bu alanda yeni bir rekor kırılmıştı.

Çarpıştırıcının enerjisi, aşama aşama artırılmaya devam edecek.

CERN'deki bilim adamları, gerçek ilerlemenin, BHÇ'nin 3,5 TeV (teraelektronvolt) enerji kapasitesine çıkmasından önce beklenmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

CERN, ışın demetlerinin gücünü daha sonra 7 TeV civarına çıkarmayı hedefliyor.

Deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor. Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor.

Bir mikro saniye sürecek çarpışmada, temel element parçacıkları, atom çekirdeklerini oluşturmak için birleşmeye başlamadan önce meydana gelen Büyük Patlama anındaki koşulların oluşturulması öngörülüyor.

Bilim adamları, çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parçacığı (Tanrı parçacığı) diye adlandırılan parçacıkların varlığının kanıtlarını görmeyi umuyor.


STAR