KÖLN - Almanya'nın Bonn kentinde yaşayan Müslüman bir ailenin, 12 yaşındaki oğullarının kız öğrencilerle birlikte okuldaki yüzme dersine girmesine itiraz ederek mahkemeye başvurdu. İtirazı kabul etmeyen mahkeme, öğrencinin yüzme dersine katılması yönünde karar verdi. 

Almanya'nın Bonn kentinde yaşayan Müslüman bir ailenin 12 yaşındaki oğullarının okuldaki yüzme derslerine katılmaması yönünde yaptığı başvuru, Köln İdari Mahkemesi tarafından reddedildi. Ailenin oğullarının kız öğrencileri mayolu olarak görmesini kabul etmediklerini belirterek yaptığı talep, mahkemece haksız bulundu. Yüzme dersine katılımın zorunlu olduğunu belirten Köln İdari Mahkemesi, ailenin çekincesine rağmen Müslüman öğrencinin de bu kurala dahil olduğu yönünde karar verdi. 

BEDEN EĞİTİMİ DERSİNDEN FARKI YOK 
Aile, oğullarının mayolu kız öğrencileri görmesinin inançlarına ters düştüğünü öne sürerek mahkemeye başvurmuştu. Ancak yargıç, devletin çocuk yetiştirme ve eğitim kanunlarının önceliği olduğunu belirterek bu isteği kabul etmedi. 

Kararda, öğrencinin günlük yaşamda da üzerinde hafif kıyafetler olan karşı cinsten kişilerle karşılaşabileceğine dikkat çekildi. Aynı zamanda öğrencinin beden dersinde de benzer şekilde hafif kıyafetler giymiş kız öğrencilerle birlikte ders yaptığına vurgu yapılarak, “Bu anlamda yüzme dersinin beden eğitimi dersinden farkı yok” denildi. Yargıç kararında, okulların erkek ve kız öğrencilere ayrı soyunma kabinleri sağlamakla yükümlü olduğunu da kaydetti. Öğrencinin ailesinin bu kararı Münster'deki Yüksek İdari Mahkeme'de temyize götürme hakkı bulunuyor. 


dha - Tolga Gürsoy