Alman Federal Meclisinde (Bundestag) bugün Sol Parti’nin talebi üzerine, İsrail’in “Mavi Marmara” gemisine saldırısı tartışıldı. Meclisin konuya ilişkin oturumunda muhalefet partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi milletvekilleri, saldırıda insanların ölmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirtti ve Türkiye’nin ılımlı tutumunu övdü.

TEK DEMOKRATİK ARABULUCU

SPD Milletvekili Rolf Mützenich, saldırıyla ilgili “Türkiye’ye yanlış  sinyal verilmemesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’ye Orta Doğu konusunda ihtiyacımız var” dedi. Saldırıyla İsrail’in güvenliğinin artmadığına ve Gazze Şeridindeki kötü durumun değişmediğine işaret eden Mützenich, İsrail’in bölgeye uyguladığı ambargonun bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi. Yeşiller Partisi Milletvekili Kerstin Müller de, uluslararası bağımsız bir komisyon tarafından saldırının araştırılmasını isteyen Müller, “İsrail’in Türkiye ile ilişkileri bozuldu. Halbuki Türkiye Orta  Doğu’daki tek demokratik arabulucu ülke” şeklinde konuştu. Müller, İsrail’in Gazze Şeridine yönelik ambargosunun ne insancıl ne de İsrail’in çıkarına olduğunu kaydetti.

AMBARGO SÜREMEZ

Devlet Bakanı Werner Hoyer, Alman hükümeti adına yaptığı konuşmada, saldırı sırasındaki ölümlerden derin üzüntü duyduklarını belirterek, “31 Mayısta yaşanan olay Gazze Şeridinin açılması zorunluluğunu göstermiştir. Gazze’deki mevcut durum kabul edilemez” diye konuştu. İnsanlık Filosu ile Gazze’ye giden Sol Parti Milletvekili Annette Groth da, İsrailli askerlerin kendilerine kötü muamele yaptığını ve tek yanlı yayınlarla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını belirtti. Oturum sırasında söz alan tüm milletvekilleri, uluslararası bir komisyonun kurulması ve saldırının araştırılması gerektiğini, aksi takdirde İsrail’in yapacağı araştırmanın inandırıcı olamayacağını ifade etti.• AA BERLİN

İsrail en kötü teröristtir 

İsrail’in Gazze’ye yardım konvoyuna saldırısı sırasında “Sofia” adlı gemide bulunan İsveçli yazar Henning Mankell, “en kötü teröristin İsrail olduğunu” belirtti. Mankell, Alman Stern dergisinde yayımlanan röportajında, “Terörizme inanıyorum. Bu durumda en kötü terörist İsrail. ABD de çok sayıda terörist davranışta bulunuyor. Teröristlerin hapse atılması lazım” ifadesini kullandı. İsrail’in Somalili korsanlar gibi davrandığını ve korsanlık suçlamasıyla Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanında yargılanabileceğini belirten Mankell, “Eylemciler yukarı tırmanarak helikoptere saldırmadı. Askerler zarar vermek için aşağıya indi” dedi.