Wulff, bugün cumhurbaşkanlığı konutu olan Bellevue Sarayı'nda yaptığı açıklamada, görevini en iyi şekilde yaptığını ve ülkede yaşayan insanların kökenleri ne olursa olsun birlikteliği için çaba harcadığını belirterek, ülkedeki uyumun başarılı olabilmesi için Almanya'nın halkın büyük çoğunluğunun güvenine sahip bir cumhurbaşkanına sahip olması gerektiğini söyledi. 

Kendisi hakkında son zamanlarda çıkan haberler nedeniyle yeteri kadar güvene sahip olmadığına inandığını, görevini ne ülke içinde ne de yurt dışında başarılı bir şekilde ifa etmesinin mümkün olduğunu ifade eden Wulff, bu nedenle bugünden geçerli olmak üzere görevinden istifa ettiğini kaydetti. 

Aşırı sağcılar tarafından öldürülen 8 Türk ve 1 Yunan kurbanın anılması amacıyla 23 Şubat'ta düzenlenecek törende de Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bir konuşma yapacağını belirten Wulff, kendisi hakkında yürütülecek soruşturmalar sonucunda da tümüyle aklanacağına inandığını söyledi. 

Hatalar yaptığını, ancak her zaman dürüst olduğunu, hakkında çıkan haberlerin kendisini ve eşini çok incittiğini ifade eden Wulff, kendisiyle çalışan herkese ve eşine desteklerinden dolayı da teşekkür etti. 

Almanya'da yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar Federal Eyalet Temsilciler Meclisinin (Bundesrat) dönem başkanlığını yürüten Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürütecek. Almanya'da bir cumhurbaşkanının istifa etmesinden sonra yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere 30 gün içinde Bundesversammlung adı verilen kurulun oluşturulması gerekiyor. Bu kurul Federal Meclis (Bundestag) üyelerinden ve eşit sayıda Bundesrat'ın belirleyeceği kişilerden oluşturuluyor. 

İtalya ziyaretini iptal eden Başbakan Merkel'in de bir açıklama yapması bekleniyor. 

Merkel, Seehofer ve Hür Demokrat Parti (FDP) genel başkanı olan Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler'in de yarın bir araya gelerek yeni cumhurbaşkanı adayı üzerinde görüşmesi öngörülüyor. 

Cumhurbaşkanı adayı olarak Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, eski Çevre Bakanı Klaus Töpfer, daha önce Wulff'a karşı cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmiş olan Joachim Gauck ve Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Andoreas Vosskuhle'nin de adı geçiyor. 

Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı olduğu dönemde, Almanya'da bir ilki gerçekleştirerek, Türk kökenli Aygül Özkan'ı eyalette bakan yapan ve kabinesine alan Wulff, bir konuşmasında, İslamiyet'in Almanya'ya ait olduğunu söyleyerek ülke çapında bir tartışma başlatmıştı. 

Wulff, aşırı sağcılar tarafından öldürülen 8 Türk ile 1 Yunanın yakınlarını da Bellevue Sarayında ağırlayarak başsağlığı dilemişti.



AA