Almanya Federal Hükümeti, Sol Parti adına sözcü Ulla Jelpke, Wolfgong Gehrke, Christine Buchholz, Andrej Hunko ve Katrin Kunert'in, Fetullah Gülen Cemaati ve Almanya ilişkileri konusundaki 20 sorusuna ayrıntılı bir yanıt verdi.

12 Nisan 2016 tarihli, 20 soruluk “Alman Hükümeti'nin Gülen Hareketi'ne karşı tutumu” başlıklı soru önergesine, Alman hükümetinden yaklaşık 40 gün sonra cevap gelirken, “Alman hükümetinin 17-25 Aralık operasyonlarının ardından Gülen Haraketi'ne karşı tavrında bir değişiklik olmadığı”na değinildi ve Almanya'da görülen Ergenekon Savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın, “Ülkemizde bulunmadığının saptandığına ilişkin bilgi Türk Büyükelçiliği'ne iletilmiştir” denildi.

‘BİZDE TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL Kİ…”
Türkiye'nin özellikle 2015 yılında Gülen Hareket'nin Türkiye ve Almanya'daki, sempatizanları, eylemleri ve durumları ile ilgili olarak Almanya'ya bilgi aktardığını belirten Alman Hükümeti, bunların paralel örgüt kurdukları ve terör listesinde olduklarına ilişkin değerlendirmelere de, “Gülen Hareketi, AB içinde ve buna bağlı olarak Almanya'da da terör örgütleri listesinde değil” yanıtını verdi.

Türkiye'de Gülen Hareketi'ne karşı bazı önlemleri, basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdiğini belirten Alman Hükümeti, bu yöndeki soruya “Almanya, Türk Hükümeti'nin bu harekete karşı basın ve fikir özgürlüğü bağlamındaki bazı tavırlarının ‘hukuk devletini zedeleme' noktasında değerlendiriyor. Tavrımızı Türk Hükümeti'ne ilettik” yanıtını verdi.

‘DEVLET SIRRIDIR' AÇIKLAYAMAYIZ
Alman Hükümeti'nin bir başka ilginç cevabı da, “Gülen Hareketi'nin Türkiye'de siyasi baskıya uğradığı konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ilişkin oldu. Bu konuda, “Buna ‘devletin çıkarı ve güvenliği' gözetildiğinden dolayı cevap verilmemektedir. Alman istihbaratı BND'nin bu konudaki mevcut olası bilgi kazanımının sağlanması nedeniyle verilecek cevap, sıkıntı yaratacaktır. Burada Alman hükümetinin çıkarı gözetilmektedir. Alman Federal Meclisi Gizli Arşiv Birimi'nde konuyla ilgili bilgi bulunuyor“ denildi.

Sol Parti'nin, "kaçak ve aranan Ergenekon savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara hakkında ne biliyorsunuz? Türkiye iade talebinde bulundu mu?" sorusuna ise Alman Hükümeti, "Türkiye, söz konusu edilen savcılarla ilgili Alman Hükümeti'ne gerekli belgeleri iletti. Bunların Almanya'da olduğunun saptanamadığına ilişkin bilgiyi de Türk Büyükelçiliği'ne ilettik" yanıtı verildi.

CEMAATİN İŞADAMLARI İLE İLİŞKİ
Öte yandan, Alman Hükümet temsilcilerinin Almanya'da cemaate yakın işadamlarının toplantısına katıldığı ve dinler arası diyalog toplantılarında da yer aldığını kabul eden hükümet, cemaatle arasına henüz bir mesafe koymadığını da kabul etti. Soru önergesinde Almanya İşadamları Derneği (BUV) ve TUSKON'un çeşitli faaliyetleri de konu edilmişti. Almanya'nın tavrının şimdilik "bekle- gör" olduğu, bir yandan Türkiye'yi oyalayıp, diğer yandan da Cemaati izlediği dikkatleri çekti.


Haber: Ali GÜLEN / SÖZCÜ