İngiltere'nin AB'den çıkma kararının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Almanya Başbakanı Merkel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Fransa hükümeti olağanüstü toplantıya giderken, Hollande'ın önümüzdeki dakikalarda açıklama yapması bekleniyor. 

SAĞCI LİDERDEN REFERANDUM ÇAĞRISI

Hollanda'da göçmen karşıtı duruşuyla bilinen Geert Wilders, ülkesinin AB üyeliği konusunda referanduma gidilmesi çağrısında bulundu.

Bir açıklama yapan Wilders, "Kendi ülkemizin, paramızın, sınırlarımızın ve göç politikamızın kontrolünde biz olmak istiyoruz" dedi.

BİR ÇAĞRI DA FRANSA'DAN

Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisi de ülkenin Avrupa Birliği üyeliği konusunda bir referandum çağrısı yaptı.

FN Başkan Yardımcısı Florian Philippot, Twitter üzerinden yayınladığı mesajda, "İnsanların özgürlüğü her zaman sonunda kazanıyor! İngiltere'ye bravo. Şimdi bizim sıramız" dedi.

FN uzun bir süredir Fransa'nın AB'den ayrılması çağrısı yaparken, son seçimlerde de iyi bir performans gösterdi.

"HAYALKIRIKLIĞI"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier İngiltere'deki referandum sonucunun kesinleşmesinin ardından, "Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün" ifadesini kullandı. Steinmeier, İngiltere'den gelen haberleri "gerçekten hayalkırıklığı" diye tanımladı.

İspanya Başbakanı Avrupa Birliği'nin reforma gitmesi gerektiğini ancak Brexit 'yenilgisinden' sağlam çıkacağını dile getirdi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi Avrupa'yı daha 'adil ve insani' yapmak için değişikliğe gidilmesi gerektiğini savundu.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, sadece İngiltere ayrılma kararı aldığı için değil aynı zamanda birliğin güçlenmesi için AB'nin hızlıca değişiklik yapması gerektiğini söyledi. İsviçre Başbakanı da Brexit kararının AB için bir 'uyan' çağrısı olduğunu, birliğin kendi vatandaşlarının beklentilerine cevap verebildiğini göstermesi gerektiğini ifade etti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'nin kararının AB'de reform yapılması için bir 'uyarıcı' olması gerektiğini söyledi. İngiltere'nin bu kararından dolayı oldukça üzüntü duyduğunu dile getiren Rutte, Avrupa'nın işbirliğine devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Brexit kararının 'geriye döndürülemez' göründüğünü belirten Rutte, sürecin uzun sürebileceğini ifade etti.

Hollanda'nın Ekonomi Bakanı Dijsselbloem, "Yapabileceğimiz en kötü şey Avrupa Birliği'ndeki istikrarsızlık olabilirdi ne yazık ki İngilizler bunu seçti, biz başka bir seçim yapmak zorundayız" dedi. Bakan, "Avrupa Birliği'ndeki derinleşen kriz, ilerlememeli" diye konuştu.

TRUMP: ÜLKELERİNİN KONTROLÜNÜ GERİ ALDILAR

ABD'nin başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Cumhuriyetçi lideri Donald Trump, "İngilizler ülkelerinin kontrolünü geri aldı" açıklamasını yaptı.