Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, ülkede aşırı sağcılar tarafından işlenen cinayetlerin sayısının bugüne kadar bilinen ve resmi kayıtlara geçen rakamın çok üzerinde olabileceğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsünün, Osnabrücker Zeitung gazetesine verdiği bilgiye göre, 1990-2011 yıllarında aydınlatılamayan 3300 saldırı ve saldırı girişimi yeniden incelemeye alındı.

Bunlardan, toplam 849 kişinin hayatını kaybettiği 746 vakanın faillerinin aşırı sağcı kişi ya da gruplar olabileceği kuşkusu öne çıktı. Sözkonusu dosyaların yeniden açılacağı bildirildi.

Aşırı sağcılar kaç cinayet işledi?

Öte yandan , Almanya’nın resmi kayıtlarında, 1990'dan bu yana aşırı sağcılar tarafından işlenen cinayetlerin sayısının 60 olarak gözükmesi kamuoyunda uzun süredir tartışılıyordu. Bu cinayetlerin 10'u Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından işlenmişti. Aşırı sağla mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında ise aşırı sağcılar tarafından çok daha fazla cinayet işlendiği ileri sürülüyor.

Almanya'da 2011 yılında terör örgütü NSU'nun ortaya çıkarılmasının ardından emniyet birimlerinin aşırı sağ tehdidi ihmal ettiği eleştirilerine neden olmuş, İçişleri Bakanlığı geçmişte aydınlatılamayan cinayet ve saldırıları yeniden mercek altına almayı kararlaştırmıştı.

2000-2007 yılları arasında 8 Türk'ün öldürüldüğü saldırılar yıllarca aydınlatılamamış, cinayetlerin arkasında aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün olduğu 2011 yılında bir banka soygunun ardından ortaya çıkmıştı.


Deutsche Welle Türkçe