Almanya'da Çifte Vatandaşlığa Onay

Federal Meclis'te akşam saatlerinde yapılan oylamada, çifte vatandaşlığa ilişkin yasa tasarısı onaylandı. 463 milletvekili yasa tasarısına evet oyu verirken, 111 milletvekili hayır oyu kullandı.

Yasa tasarısı, Almanya’da doğan göçmen kökenli çocukların çifte vatandaşlık hakkının korunmasını içeriyordu. Buna göre, göçmen çocukların 18 ila 23 yaşları arasında Alman vatandaşlığı ya da ebeveynlerinin ülkesinin vatandaşlığı arasında seçim yapması koşulu ortadan kalkıyor.

Çifte vatandaşlık hakkına sahip olmak için 21 yaşını doldurmuş ve Almanya'da doğmuş bir gencin ya 8 yıl Almanya'da yaşamış olması ya da 6 yıl Almanya'da eğitim almış olması koşulu getiriliyor.

Almanya'da okul ya da meslek eğitimi diploması almış olmak da çifte vatandaşlıktan yararlanmak için yeterli sayılacak.

Muhalefet, yasayı yetersiz gördüğü için reddetti. Opsiyon zorunluluğunun tamamen kaldırılması istendi.

İltica yasası sertleştiriliyor

İltica yasasının sertleştirilmesi konusu da Meclis’in gündemindeydi. Bu bağlamda Sırbistan, Makedonya ve Bosna Hersek'in “güvenli” ülkeler ilan edilerek, bu ülkelerden gelen mültecilerin sınırlandırılmasına ilişkin öneri kabul edildi.

Bu ülkelerden iltica başvurusunda bulunanlar ileride daha hızlı bir şekilde ülkelerine gönderilebilecek.

İltica yasası daha da sertleştiriliyor

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu üç ülkeden yapılan iltica başvurularının yüzde 1’lik bir oranından daha azının kabul edileceğini çünkü bu ülkelerdeki insanların siyasi takip, işkence ya da insanlık dışı muamele tehdidi altında bulunmadığını bildirdi.

Deutsche Welle Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.