Alman Federal Meclisi'nin 16 Mayıs 2013 tarihinde aldığı kararla, İflas Yasası'nda yeni bir döneme girildi. Buna göre, daha önce 6 yıl olan borçlardan kurtulma süreci üç yıla indirildi. Yasadaki bu değişikliğin ne anlama geldiğin Kölnlü Vergi Uzmanı Cevdet Koçaş açıkladı. Şahıs ve küçük girişimcilerin belli koşullar altında var olan borçlarından kurtulma şansının oluştuğunu belirten Koçaş, yasayla ilgili dikkat edilmesi gereken konuları anlattı.

YASANIN İŞLEYİŞİ

Koçaş, yasayla ilgili şu bilgileri verdi: “İnsanların tekrar çalışma ve ticaret hayatına kazandırılması amacıyla çıkarılan yeni yasaya göre borçlardan kurtulmak için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Yasadan yararlanabilmek için kişilerin üç yıl içinde en az borçlarının yüzde 35'ini ödemiş olmaları ve yeni borç edinmemeleri gerekmektedir. Ayrıca oluşan dosya masraflarının da ödenmiş olması gerekiyor. Bütün bunların yapılabilmesi için öncelikle alacaklılarla da anlaşma çabalarının sonuç vermemiş olması gerekiyor. Eğer ilgili kişi ya da girişimciler üç yıl boyunca bu koşulları yerine getirirlerse mahkeme onların geri kalan borçlarının silinmesi yönünde karar alabiliyor. Üç yıl içerisinde bu koşullar yerine getirilemez, sadece dosya masrafları ödenmiş ise beş yıl sonra, eğer hiçbir koşul yerine getirilmemişse o zaman 7 yıl sonra borçlardan kurtulmak mümkün olabiliyor.”

DANIŞMADAN KARAR ALMAYIN

Bu yeni sistem ilk bakışta her ne kadar borçlular için avantajlı bir durum gibi gözükse de dikkatli olunmasını gerektiğini belirten Koçaş, “Böyle bir karar verilmeden önce dezavantajlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin bu süreç sicil kayıtlarınızda negatif olarak görünecek, var olan bütün sözleşmeler feshedilecek, kredibiliteniz olmayacak, yeni sözleşme yapma şansınız çok zor olacak ve yapılacak her şey için hesap verilmesi gerecektir. Dolayısıyla karar vermeden önce avantaj ya da dezavantajları iyi gözden geçirmek gerekir. Hatta bir uzmandan yardım alınması önerilir” dedi.


DHA