Almanya'nın Hamburg eyalet hükümeti, Müslümanların yasal haklarını hukuki bir zemine oturtmak amacıyla Müslüman cemaatlerle bir "devlet anlaşması" imzalayacağını açıkladı. 

Almanya'da Müslümanlarla böyle bir anlaşmanın ilk kez imzalanacağını söyleyen Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz, Müslüman çocukların Ramazan ve Kurban bayramlarında okullarda izinli sayılması, okularda İslam dini dersi verilmesi ve vefat eden Müslümanların İslami kurallara göre defnedilmesinin hukuki bir zemine oturtulacağını söyledi. 

DİTİB'den Dr. Zekeriya Altuğ, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'ndan Aziz Aslandemir, VIKZ'den Murat Pırıldar ve ŞURA'dan Daniel Abdin ile beraber dün basın toplantısı düzenleyen Scholz, “Hamburg olması gereken bir şeyi gerçekleştirdi. Müslümanların temsilcisi olan DİTİB, VIKZ, ŞURA ve Alevilerin temsilcisi AABF ile yaptığımız görüşmeler sonuçlandı. İslam'ın ve Aleviliğin de Hamburg toplumunun bir parçası olduğunu kent-eyalet olarak resmen tanıyoruz. Onlara diğer din ve inanç gruplarıyla eşit görüyoruz” dedi. 

Sosyal Demokrat Partili Belediye Başkanı Olaf Scholz, Hamburg'ta Alevi dernekleri dahil, tüm Müslüman cemaatlerle 2007 yılından beri bu konuda görüşmeler yürüttüklerini hatırlattı. 

'ANLAŞMA DÜNYAYA VERİLEN BİR MESAJ' 
DİTİB Kuzey Almanya Başkanı Dr. Zekeriya Altuğ, “Devlet Anlaşması sadece Hamburg için değil, tüm Almanya'ya hatta dünyaya verilen bir mesajdır. Devletin Müslümanları resmen tanıması, burada yaşayan Müslümanların Almanya'da kendilerini biraz daha fazla memleketlerinde hissetmelerine neden olacaktır” dedi. 

'ALEVİLER İÇİN TARİHİ GÜN' 
AABF temsilcisi Aziz Aslandemir de, “Bugün Aleviler için tarihi bir gün. Türkiye'de Alevilik inanç grubu olarak tanınmaz, cem evlerimiz ibadet yeri olarak kabul edilmezken, Hamburg'daki bu anlaşma ile hoşgörü, saygı örneği veriliyor” dedi. 

İKTİDAR VE KİLİSEDEN DESTEK 
Almanya'daki Katolik ve Protestan kilisesi, Hamburg eyaletinin Müslümanlarla yaptığı "devlet anlaşmasını" saygıyla karşıladıklarını açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'de anlaşmaya destek verdiklerini açıkladı. 

Müslüman cemaatiyle yapılan anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Hamburg Eyalet Meclisi'nde kabul edilmesi gerekiyor. Anlaşma önümüzdeki ay mecliste oylanacak. 

Almanya genelinde yaklaşık 3 milyon Türk yaşarken, Hamburg eyaletinde de 130 bin Müslüman bulunuyor. 




 ntvmsnbc