Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, Anayasa Mahkemesi hakimlerinin siyasete karışmalarını eleştirerek, "Eğer siyasete katılmak istiyorlarsa Federal Meclis için aday olmalılar" dedi.

Friedrich, Alman iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Berlin'de düzenlediği "Aşırılık ve terörizmin etkileşimleri" konulu sempozyuma katıldı.

Friedrich, burada yaptığı konuşmada, Almanya'da son günlerde yine gündeme gelen görüntülü güvenlik önlemlerinin artırılmasından yana olduğunu belirterek, bu konuda farklı uygulamalar getiren Anayasa Mahkemesi üyelerini eleştirdi.

Geçen günlerde Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle bu konudaki talepler üzerine uyarılarda bulunmuştu.

Hristiyan Sosyal Birlik Partili Friedrich, yasaya gerek duymadan güvenlik kameralarını çoğaltmak istediğini yineleyerek, isim vermeden Anayasa Mahkemesi Başkanını eleştirdi. Friedrich, "Eğer siyasete katılmak istiyorlarsa Federal Meclis için aday olmalılar" dedi.

Kameraların saldırıları engellemediğinin söylendiğini, buna katılmadığını ifade eden Friedrich, şöyle konuştu:

"Ancak şunu söylemem lazım. Boston'da düzenlenen saldırıdan sonra ikinci ya da üçüncü saldırı gelebilirdi. Kameralar sayesinde failler yakalandı ve diğer saldırılar engellendi."

Almanya'da terör örgütü PKK'nın faaliyetlerinin dikkatle izlendiğini ve suç işleyen üyelerinin adalet önüne çıkarıldığını da vurgulayan Friedrich, diğer aşırıcı grupların da izlendiğine işaret etti.

İçişleri Bakanı Güler'e davet

Türk mevkidaşı Muammer Güler'i Köln'e davet eden Friedrich, bu kentte açılan Aşırı Sağ İzleme Merkezi'ni ziyaret edebileceklerini söyledi.

Friedrich, NSU cinayetlerinde güvenlik birimlerinin hata yaptığını kabul ettiklerine dikkati çekerek, buradaki temel sorunun birimler arası koordinasyon eksikliği olduğunu vurguladı. Friedrich, eksikliklerin giderilmesi için reformların hızla hayata geçirildiğini bildirdi.



AA