İngiliz insan hakları avukatı Amal Clooney, cumartesi günü İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan bir röportajında Mısır’daki yargı sistemini eleştiren Uluslararası Barolar Birliği raporuna yaptığı katkıdan dolayı tutuklanmakla tehdit edildiğini söyledi. Birliğin raporu Mısır’daki hâkim ve savcıların bağımsızlığını sorguluyordu.

Al Jazeera Türk'te yer alan habere göre, halen hapiste tutulan üç Al Jazeera çalışanından Muhammed Fehmi’nin de avukatlığını yapan Clooney, “Raporu yazmaya başladığımızda yaptıkları ilk şey Kahire’de yazmamızı engellemekti. ‘Rapor orduyu, yargıyı ya da hükümeti eleştiriyor mu?’ diye sorduklarında, ‘Evet’ diye karşılık verdik. Bunun üzerine, ‘Eh, o zaman tutuklanmayı göze alıyorsunuz’ dediler” diye konuştu.

Uluslararası Barolar Birliği’nin raporunda yapılan tavsiyelerden biri Mısırlı yetkililerin belli davalarda hâkimleri özel olarak seçmesine imkân veren uygulamayı kaldırmak yönündeydi. Clooney, “Bu tavsiyemize uyulmadı ve bunun sonucunu da gaddar kararlar vermekle ünlü bir hâkim tarafından yönetilen kurulun görev aldığı bir davada gördük. Hiçbir farkı yoktu” dedi.



'ADALET KONUSUNDA MISIR MAHKEMELERİNE GÜVENEMEYİZ'
Mısır Temyiz Mahkemesi, perşembe günü hapiste tutulan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Bahir Muhammed hakkında verilen hapis kararını bozarak yeniden yargılanmalarına hükmetmiş ancak gazetecilerin gözaltında tutulmasına devam edilmesini istemişti.

Muhammed Fehmi’nin avukatlığını da yapan Amal Clooney, Fehmi’nin ‘sınır dışı edilme’ isteğinin ‘oldukça çabuk bir şekilde’ yerine getirileceğini umduğunu ancak yeniden yargılama sürecine az güven duyduğunu ifade etti: “Yargıçlar bu sefer düzgün olarak tayin edilse bile bu soruşturma sürecinin yeniden nasıl yapılacağını, delil yetersizliği durumunu nasıl düzelteceklerini anlayamıyorum. Diğer yollardan serbest kalmasını temin etmek için çabalarımızı sürdürmemiz ve iki katına çıkarmamız gerekli. Ne yazık ki Mısır mahkemelerine adil ve hızlı bir karar verme konusunda güvenemeyeceğimizi anlamak zorundayız.”

Tutuklu Al Jazeera çalışanlarından Avustralyalı Peter Greste ve Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi, perşembe günü verilen yeniden yargılama kararı sonrası sınır dışı edilmek isteklerini Mısır yargı makamlarına iletmişti.