Eyalet kanunlarına göre boşalan senatörlük koltuğuna valilerin atama yaptığı Illinois'te Blagojevich, 2003 yılında "yolsuzlukla mücadele" sözü vererek göreve gelmişti. Hapis cezasını çekmeye 16 Şubat'ta başlayacak olan eski vali, FBI görevlilerine yalan söylemek de dâhil olmak üzere toplam 18 ayrı suçtan ötürü yargılanıyordu.
 
Hakkında dava açıldığı 2008 yılından beri her fırsatta tüm suçlamaları reddeden Blagojevich, mahkûmiyetinin açıklandığı çarşamba günkü duruşmada suçlamaları kabul ederek pişman olduğunu ve tek suçlunun kendisi olduğunu söyledi. Eski Illinois Valisi, işlediği suçlardan ötürü halktan da özür diledi. 55 yaşındaki Blagojevich'e verilen ceza, eyalette bugüne kadar yolsuzluk nedeniyle verilen en uzun süreli ikinci hapis cezası oldu. Blagojevich'in cezasını açıklayan hâkim James Zagel ise eski valinin pozisyonundan ötürü ve eyaletin yolsuzlukla ilgili karnesinin kötülüğü nedeniyle bu tip suçlara verilen en ağır ceza yoluyla bir mesaj verilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Blagojevich'e de hitap eden Zagel, "Yolsuzluk nedeniyle ortaya çıkan zarar parayla ilgili değil. Asıl zarar halkın devlete karşı olan güveninin törpülenmesi." diye konuştu. Eski valiye verilen cezayı yorumlayan Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili siyasi liderler, ağır olmasına rağmen böyle bir cezanın gerekliliği husunda benzer görüşleri dile getirdi.

Emekli maaşı da kesilecek

Cezasını bir hücrede diğer mahkûmlarla beraber çekecek Blagojevich'in hangi cezaevinde kalacağı henüz belli olmazken, eski valinin yüz kızartıcı suçtan ötürü cezalandırılması nedeniyle mahkûmiyeti sırasında tuvaletleri temizlemek ya da yerleri paspaslamak gibi işlerde çalışmak zorunda olduğu ifade ediliyor. Blagojevich'in ayrıca aynı sebeple valilik yapması nedeniyle kendisine verilen emekli maaşı da kesilecek. Fakat işlediği suçlar yalnızca valiliği dönemini kaplayan Blagojevich'in 1997-2003 yılları arasındaki senatörlük görevinden ötürü aldığı emekli maaşına dokunulmayacak. İki kez valilik seçimi kazanan Demokrat Partili Blagojevich, son 40 yılda hapis cezasına çarptırılan 4. Illinois valisi oldu. Blagojevich'ten önceki Cumhuriyetçi Partili Vali George Ryan da yine yolsuzluktan 6 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edilmişti.(Zaman)