Öneride, Amerikan Barolar Birliğine kayıtlı hukuk firmalarının %25 hisselerini, avukat olmayan kişilere devredilmesi ya da alım satım ruhsatları düzenlenmişti.

Hukukihaber'in Lawgazette'den edildiği bilgiye göre, Teklif edilen düzenlemenin destekçileri, teklifin kabulü durumunda Amerikan hukuk firmalarının dünya hukuk piyasasında rahat rekabet edebilecek duruma geleceğini söylediler. Ayrıca Galler, İngiltere ve Avustralya’da uygulanan alternatif iş yapılarını da örnek olarak gösterdiler.  

Ancak, teklifin muhalifleri, bu önerinin, avukatların müvekkillerine olan sadakatlerini zedeleyeceğini ve en önemlisi de avukatlık meslek kurallarına ters olduğunu söyledi. Bu öneri, 3 yıllık tartışmanın ardından, Amerikan Barolar Birliği Komisyonu tarafından reddedildi.



Not: Amerika’daki hukuk büroları, genelde hukuk firmaları olarak adlandırılmasının nedeni, büroların yapısı, bir ticari işletme yapısı ile hemen hemen aynıdr. Yanı, Amerikan hukuk firmaları, ingilizce Limited Liability Partnership (LLP) olarak kuruluyor. LLP’nın yapısı ise Türk ticaret kanunundaki Komandit Şirketlerin yapısına benzemektedir.  


HUKUKİHABER/DIŞ HABERLER SERVİSİ/B.A.