Geç­ti­ği­miz ay, Al­man is­tih­ba­ra­tı­nın Tür­ki­ye­’yi din­le­di­ği­ni or­ta­ya çı­karan Der Spie­gel der­gi­si, tüm dün­yayı ka­rış­tı­ra­cak ye­ni bir ha­be­re da­ha im­za at­tı. Bu­na gö­re, NSA ve İn­gi­liz is­tih­ba­rat ku­ru­lu­şu GCHQ, Al­man­ya­’nın te­le­ko­mü­ni­kas­yon alt­ya­pı­sı­nı sağ­la­yan “De­uts­che Te­le­ko­m” ile Köln'de­ki ye­rel sağ­la­yı­cı “Net­co­log­ne­” şir­ket­le­ri­nin ağ­la­rı­na eri­şi­mi sağ­la­yan bir prog­ram kul­la­nı­yor.

KIR­MI­ZI NOK­TA İLE İZLEME­

Ame­ri­kan is­tih­ba­rat ku­ru­mu NSA'in es­ki ça­lı­şa­nı Ed­ward Snow­den'ın bel­ge­le­ri­ne da­ya­nan ha­be­re gö­re, “T­re­asu­re Ma­p” (Ha­zi­ne Ha­ri­ta­sı) ad­lı prog­ram­la oluş­tu­ru­lan gra­fik­ler­de Te­le­kom ve Net­co­log­ne şir­ket­le­ri­nin is­mi ge­çi­yor. Gra­fik­ler­de kır­mı­zı nok­tay­la işa­ret­le­nen yer­ler dik­kat çe­ker­ken bel­ge­de bu nok­ta­la­rın ne an­la­ma gel­di­ği de an­la­tı­lı­yor. Kır­mı­zı nok­ta­lar, bu ağ­lar­da tek­nik ta­kip için eri­şim nok­ta­la­rı­nı gös­te­ri­yor.

UY­DU ŞİR­KET­LE­Rİ DE TA­KİP­TE

Bel­ge­de söz ko­nu­su şir­ket­le­rin ya­nı sı­ra uy­du­dan ha­ber­leş­me­yi sağ­la­yan Stel­ler, Ce­tel ve IABG şir­ket­le­ri de kır­mı­zı nok­tay­la işa­ret­le­ni­yor. Geç­ti­ği­miz yıl, Al­man­ya Baş­ba­ka­nı An­ge­la Mer­ke­l’­in cep te­le­fo­nu da­hil tüm ile­ti­şi­mi­nin ABD is­tih­ba­ra­tı ta­ra­fın­dan din­len­di­ği or­ta­ya çık­mış­tı.

Fitili Snowden ateşledi

ABD Ulu­sal Gü­ven­lik Kurumu (NSA) es­ki sis­tem ana­lis­ti Ed­ward Snow­den ge­çen yıl ba­sı­na sız­dır­dı­ğı bel­ge­ler­le NSA'in dün­ya
çapındaki din­le­me fa­ali­yet­le­ri or­ta­ya çık­mış­tı. Rus­ya'da il­ti­ca hak­kı ve­ri­len Snow­den'ın if­şa et­ti­ği bel­ge­ler­de NSA'in Al­man va­tan­daş­la­rı­nı ve baş­ta Mer­kel ol­mak üze­re onlarca si­ya­set­çiyi din­le­di­ği de an­la­şıl­mış­tı.­­

Gerçek zamanlı takip

“T­re­asu­re Ma­p” sa­ye­sin­de fi­ber op­tik kab­lo­lar­la ya­pı­lan bağ­lan­tı­la­rı­n öte­sin­de giz­li ser­vis uzmanları ger­çek za­man­lı önem­li ağ bağ­lan­tı nok­ta­la­rı­nı ve­ya in­ter­ne­te bağ­lı bil­gi­sa­yar­, akıl­lı te­le­fon­ ve tab­let­le­ri gö­re­bi­li­yor. Prog­ra­mın he­de­fi­ ise "her ci­ha­zı, her yer­de ve her za­man gö­rü­nür ha­le ge­tir­mek" olarak belirlenmiş.

Şifreleri kırmışlar

GCHQ'ya ait bir bel­ge­ ise he­def ki­şi­ler ola­rak uy­du hiz­me­ti ve­ren Stel­ler şir­ke­ti­nin bir­çok ça­lı­şa­nın isim lis­te­si ve müş­te­ri­le­re ait ser­ver­le­rin şif­re­le­rini içe­ri­yor. Stel­ler şir­ke­ti­nin Ge­nel Mü­dü­rü Chris­ti­an Stef­fen, böy­le bir si­ber sal­dı­rı­nın Al­man ya­sa­la­rı­na gö­re suç ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

De­uts­che Te­le­kom şir­ke­ti­nin gü­ven­lik­ mü­dü­rü Tho­mas Tscher­sich ise, ya­ban­cı giz­li ser­vis­le­ri­nin ken­di ağ­la­rı­na eri­şi­mi­nin ka­bul edi­le­mez
ol­du­ğu­nu söy­le­di.