Anayasa değişiklikleri taslağı çalışmalarına katılan avukat Subhi Salih, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, referandumun bu hafta ilan edileceğini ve muhtemelen mart bitmeden önce halk oylamasının yapılacağını söyledi.

Salih, meclisin alt ve üst kanatları için seçimin de referandumu takiben yapılacağını belirtti, ancak tarih vermedi.

Ordunun atadığı yargı komitesinin 10 üyesinden biri olan Müslüman Kardeşler mensubu Salih, yeni devlet başkanı seçilinceye kadar generallerin bu görevi yapmaya devam edeceklerini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 11 Şubatta görevinden ayrıldıktan sonra yönetimi devralan askeri konsey, meclisin her iki kanadını da lağvetmiş ve anayasayı askıya almıştı.

Mısır'da anayasa değişikliği yapmak için görevlendirilen komisyon, cumhurbaşkanının görev süresine sınırlama getirilmesini ve cumhurbaşkanı adaylarının karşı karşıya bulunduğu sınırlamaların azaltılmasını önermişti. Buna göre, gelecekte cumhurbaşkanları sadece 8 yıl görev yapabilecekler.

Taslakta, olağanüstü hal yasalarının süresinin 6 ayla sınırlandırılmasının ve olağanüstü halin bu sürenin ötesine uzatılması için referandum şartının getirilmesinin bulunduğu da belirtilmişti.



AA