BBC Türkçe'nin haberine göre; Piri, AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi konusunda Türkiye'ye yeşil ışık yakmasını değerlendirdi.

Piri, Türkiye'nin "vizesiz Avrupa" konusunda istenen 72 koşulu 1 Temmuz'a kadar yerine getiremeyeceğini iddia etti.

Hollanda televizyonunda yayınlanan bir programda konuşan Piri, "Türkiye'nin mevcut terörle mücadele yasalarının" demokratikleşme önünde engel olduğunu belirtti.


AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans dün yaptığı açıklamada, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi getirilmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne tavsiyede bulunduklarını açıklamıştı.

Ancak Timmermans Türkiye'nin, "terörle mücadele yasası da dahil" beş kriteri de acilen yerine getirmesi gerektiğini söylemişti.

4 SORU 4 CEVAP

AB Komisyonu’nun önerisiyle vizeler kalktı mı?

Hayır. Bu öneri bazı eksiklerin giderilmesi şartıyla teknik sürecin tamamlandığı anlamına geliyor. Vizelerin tamamen kalkması için AP’nin ardından da AB Konseyi’nin siyasi kararı gerekecek.

Siyasi süreçte olumsuz karar çıkabilir mi?

Evet. Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, Komisyon’un görüşünü dikkate alacaktır, ama mutlaka bu görüş doğrultusunda karar alma mecburiyeti yok.

AP’deki oylamanın riski yüksek mi?

Evet. AP’deki oylamada basit çoğunluk yöntemi kullanılacak. Bu kurumda Türkiye’ye algısı son derece olumsuz olduğundan onay vermeme riski yüksek. Bununla birlikte nihai sonucu büyük siyasi grupların takınacağı tavır ve Türkiye’nin kalan eksikleri giderme performansı şekillendirecek.

AB Konseyi’nde bir ülkenin olumsuz oyu kararın olumlu olmasını engeller mi?

Hayır. AB Konseyi’nde veto yöntemiyle değil nitelikli oy çokluğu yöntemiyle oylama yapılacak. Kıbrıs, Hollanda, Fransa gibi ülkeler olumsuz oy verse de bu tek başına yeterli olmayacak. Kararın olumlu olup olmayacağını üye ülkeler tarafından oluşturulacak bloklar belirleyecek.