Kıbrıs yüzünden müzakerelerin durma noktasına geldiği dönemde yayınlanan taslakta en önemli başlıkları 12 Eylül'de kabul edilen anayasa paketi, yüksek yargı seçimleri, Ergenekon soruşturması, basın hürriyeti, Kürt meselesi ve Kıbrıs sorunu oluşturuyor. Yarın AP Dış İlişkiler Komitesi'nde tartışılacak taslağın 10 Şubat'ta tekrar AFET'te görüşüldükten sonra 1 Mart'ta Genel Kurul'da onaylanması bekleniyor.

Taslakta öne çıkan başlıklar şöyle:

Anayasa reformu: anayasa tadilatını memnuniyetle karşılar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi standartlarında uygulanması çağrısı yapar. İnsan hakları ile temel hakları merkezine alan ve Türkiye'yi çoğulcu-tam demokratik bir ülke haline getirecek genel bir anayasanın gereğine işaret eder.


Basın hürriyeti: basın hürriyetinin kısıtlanması ve oto-sansürdeki artış endişelere yolaçmaktadır. Demokratik bir toplum için hür basın esastır ve basın hürriyetinin arttırılması ve korunması için yargının temel rolüne işaret eder.


Yargı reformu: Yargıdaki reformları takdir eder ve çoğulcu demokratik bir toplumun işleyebilmesi için yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının anahtar olduğunu vurgular.

Asker-sivil ilişkileri: Asker-sivil ilişkilerindeki ilerlemeyi takdir eder ve Meclis'in savunma bütçesi ile güvenlik kuvvetlerinin denetimi konusunda daha faal olması çağrısı yapar


Ergenekon: Darbe planları olduğu iddia edilen Ergenekon gibi soruşturmaların Türk demokratik kurumlarının uygun, şeffaf çalıştığını ve gücünü ispatlamak mecburiyetinde olduğunun altını çizer. Yargılama öncesi tutukluluk süresinin aşırı uzun olmasından endişe eder ve bütün sanıklar için etkili teminat ihtiyacının altınız çizer.

Siyasi partilerin kapatılması: Anayasa tadilatının siyasi partilerin kapatılmasını kapsamamasına teessüf eder.

Kıbrıs: Türk hükümetini Ada'daki müzakerelere somut katkı yapmaya ve askerlerini derhal çekmeye başlayarak müzakereler için uygun bir iklimi kolaylaştırma çağrısı yapar.


Oomen-Ruijten'in geçen yıl kaleme aldığı rapor Kıbrıs bölümleri yüzünden Türkiye'nin sert tepkisine muhatap olmuştu.
 






Zaman