Rapor hakkında dün gece genel kurulda düzenlenen oturumda söz alan Avrupa Komisyonu temsilcisi Cecilia Malmström, Türkiye'de kadın hakları konusunda yasal mevzuatın yeterli olmadığını ama sorunun aynı zamanda yürürlükteki yasal çerçevenin uygulanmamasından kaynaklandığını dile getirdi.


Namus cinayetleri, zorla evlendirmeler ve aile içi şiddetin sorun olmaya devam ettiğini söyleyen Malmström, kadın hakları konusunun Yargı ve Temel Haklar faslının parçası olduğunu ve Pozitif Gündem kapsamında ele alınacağını bildirdi.


Raporu kaleme alan Türk kökenli Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt ise Türkiye'de kadın hakları konusunda son yıllarda adım atılmaya başlanmakla birlikte bu adımların yeterli olmadığını ve bu durumun görüşme fırsatı bulduğu bakanlar tarafından da dile getirildiğini söyledi.


KADIN HAKLARI ANAYASA'DA YER ALSIN

Kadın haklarının yeni anayasa kapsamına alınmasını isteyen Bozkurt, Avrupa Komisyonu'na kadın hakları konusunun da ele alınacağı 23 numaralı Yargı ve Temel Haklar başlıklı müzakere faslını açma çağrısında bulundu.


Rapor Türkiye'de kadın hakları ve cinsiyet eşitiliği konularını yasal çerçeve, kadına yönelik şiddet, kadınların iş piyasası ve siyasete katılımı ve 2020 perspektifinde atılması gereken adımlar başlıkları altında topluyor.


Kayhan KARACA
ntvmsnbc