ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan Paul Orshan ve Christopher Endara, 16 GB olan Apple cihazlarında yeterli dahili bellek bulunmadığı gerekçesiyle Apple'ı dava etti. Orshan ve Endara, satın aldıkları cihazların belirtilenden daha az belleğe sahip olduğunu ve cihazlarını iOS 7'den iOS 8'e güncellediklerinde daha da az yer kaldığını belirtti.

Davada Apple'ın 'sistem yazılımıyla format atıldığı zaman dahili belleğin arttığı hakkında bilgi verdiği' ancak iOS 8 yüklendiği zaman kullanılabilir belleğin daha da azaldığı belirtildi. Mahkemeye yapılan başvuruda, 'Apple'ın ürün tanıtımlarında verdiği bilgilerin donanım ağırlıklı olduğu ve kullanıcıları yanılttığı' öne sürüldü. Davacılar aynı zamanda Apple'ın iOS 8'i 'en büyük mobil işletim sistemi olarak' tanıttığını ancak kapladığı bellek hakkında gerçekten bilgi vermediğini savundu.

Grup davasına dönüşebilir

iPod, iPad, iPad Air, iPhone 5S, iPhone 6 ve iPhone 6+ cihazlarının 16 GB modelleri üzerinde inceleme yapan Orshan ve Endara, tüm cihazlarda iOS 8 güncellemesinin 'yüzde 18.1 ile yüzde 23.1' aralığında bellek kapladığını belirtti.

[Fotoğraf: The Verge]

İkili, Apple'ın 16 GB cihazlarına sahip herkesin davada temsil edilebileceğini belirtirken, kısa zamanda yetersiz hale gelen bellek nedeniyle kullanıcıların iCloud kullanmaya itildiğini öne sürdü.

Yetersiz bellek nedeniyle GB başına 400-500 yüksek çözünürlüklü fotoğrafın telefonda saklanamadığını belirten davacılar, Apple'ın taktikleriyle kullanıcıları bulut depolamaya yönelttiği suçlamasını yaptı.

Konu hakkında henüz açıklama yapmayan Apple, 2007 yılında iPod Nano nedeniyle dava edilmişti. 8 GB belleği bulunan ürünün 7.45 GB'ı kullanılabiliyordu. Microsoft ise Surface tabletleri nedeniyle benzer bir davayla karşı karşıya kalmıştı. Orshan ve Endara'nın açtığı dava ise bugüne kadar en iyi hazırlanılmış örnek olarak beliriyor.

Kaynak: The Verge ve Al Jazeera