Krallığın batısındaki El Ahsa’da mahkemeye çıkan aktivist Loujain Hathloul ve gazeteci Maysaa Alamoudi, terörizm suçlamasıyla yargılanacak. Mahkemeden bildiren ve adını açıklamak istemeyen aktivistler, iki Suudi kadının terörle ilgilenen mahkemeye sevkedileceğini bildirdi. araba kullanma yasağına karşı çıkmak için Birleşik Arap Emirlikleri’nden Suudi arabistan sınırına araba kullanarak gelen Hathloul, 1 Aralık’tan beri gözaltındaydı.

Tanınmış gazeteci
Birleşik Arap Emirlikleri’nde çalışan Suudi gazeteci Alamoudi ise Hathloul’a destek vermek için sınıra gidince gözaltına alınmıştı. Aktivistler, dünyada kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da kadınlara yöneltilen suçlamaların araba kullanmalarından ziyade sosyal medya aktiviteleriyle ilişkili olduğunu iddia etti. Hathloul’un Twitter’da 228 bin, Alamoudi’nin ise 131 bin takipçisi var.

TV programı bulunan Alamoudi, çok fazla izlenen Youtube kanalında da araba kullanma yasağıyla ilgili tartışmalar yürütüyordu. Hathloul ise gözaltına alınmadan önce Suudi Arabistan’a sınırdan girmek için beklediği 24 saati esprili bir dille Twitter’dan anlatmıştı. Başkent Riyad’daki özel cezai mahkemeye sevkedilecek aktivistler, en uzun süre gözaltında kalan kadın sürücüler oldu. Hathloul’un avukatı, kararı temyize götürmeye hazırlanıyor.