Af örgütü Amnesty’nin duyurduğuna göre, Suudi kadın hakları aktivisti Loujain al-Hathloul, 4 Haziran’da Kral Fahd Uluslararası Havalimanı yakınlarında, polisler tarafından araba kullanırken durdurularak gözaltına alındı.

Amnesty’den yapılan açıklamaya göre Loujain al-Hathloul’dan bu tarihten beri ailesiyle ve avukatıyla görüştürülmüyor.

Loujain al-Hathloul 2014 yılında Birleşik Arab Emirlikleri sürücü ehliyeti ile Suudi Arabistan’da araba kullanırken göz altına alınmış, iki ay hapiste kalmıştı.

Af Örgütü Beyrut Ofisi şefi Samah Hadid, Loujain al-Hathloul’in tutuklanmasını sert bir dille kınayarak, "Suudi yetkililerin Loujain al-Hathloul’i taciz etmeye devam etmeleri saçma ve yasal değildir. İnsan ve kadın haklarını sürekli ihlal eden Suudi Arabistan, Loujain al-Hathloul’i yeniden savunduğu insan hakları nedeniyle hedef haline getirdi" açıklamasını yaptı.

Loujain al-Hathloul dün gece Facebook hesabından yaptığı paylaşım ile dün akşam üzeri serbest bırakıldığını duyurarak kendisini destekleyelere teşekkür etti.

Suudi Arabistan, kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olarak dünya kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ederken, ülkede bir süredir kadınların araba kullanma yasağının kaldırılacağı konuşuluyordu.


DHA