2004'de yaşamını yitiren Filistin lideri Yaser Arafat'ın ölümünü araştıran komisyonun başkanı Tevfik Tiravi, Arafat'ın zehirlendiğine ilişkin iddiaların artmasının ardından, Filistinli liderlerin otopsi amacıyla Arafat'ın mezarını açmaya hazır olduklarını belirtti. 

Tiravi, bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştüğünü ve Abbas'ın, Arafat'ın eşi Süha Arafat ve yeğeni Nasır el-Kidva'nın kabul etmesi halinde, otopsi işlemine hazır olduklarını açıkladığını söyledi. 

Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna da, Filistin Devlet Başkanlığının her zaman için, Arafat'ın ölüm nedeninin bulunabilmesi için tam işbirliğine ve tüm olanakları sağlamaya hazır olduğunu belirtti. 

Rudeyna, ailesinin onayı halinde, Arafat'ın cesedinin güvenilir bilim adamları ve tıp uzmanlarınca incelenmesini engelleyecek hiçbir dini ve siyasi gerekçe bulunmadığını söyledi. 

El-Cezire televizyonun dün yayımlanan bir haberde, Filistin liderinin ölmeden önce giydiği kıyafetlerinin ve bazı eşyalarının araştırma için İsviçre'deki Lausanne Radyasyon Fiziği Enstitüsü'nün laboratuvarına gönderildiğini, incelemelerde, kıyafet ve eşyalarda yüksek dozda radyoaktif Polonyum-210 maddesi tespit edildiğini duyurmuştu. 

Laboratuvardan yapılan açıklamada ise, ölüm nedenine ilişkin kesin sonuç alınabilmesi için otopsi yapılması gerektiği belirtilmişti. 

2006 yılında Londra'da zehirlenen eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko'nun ölüm nedeninin de, aynı madde olduğu açıklanmıştı.



AA