Arap Birliği'nin bugün yapacağı toplantıda tartşılacak konu Filistinlilerin devlet kurma hedeflerini nasıl gerçekleştirecekleri olacak.

Filistin yönetimi, tam adaylık başvurusunda bulunacak olursa bunun için Güvenlik Konseyi'nin onayını almak zorunda. Güvenlik Konseyi'ndeyse Amerika Birleşik Devletleri, bu yöndeki bir talebi veto edecek. Bunun ise Filistinlilerin ABD ve İsrail'le ilişkilerinde önemli etkiler yaratacağı kaydediliyor.

Filistinlilerin önündeki bir diğer seçenek ise, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na başvurarak, statüsünü, 'gözlemci' olmaktan, 'üye olmayan ülke'ye dönüştürmesi.

Bu süreçte, Arap Birliği ve Avrupa Birliği'nin de katılımıyla dikkatli bir diplomasiye gerek duyulduğunu kaydeden gözlemciler, konu üzerinde varılacak bir uzlaşmanın Orta Doğu'da görüşme fırsatlarını bile geliştirebileceği vurguluyor.

Konu üzerinde tam bir sürtüşmeye girilmesinin ise, İsrail ile Filistinliler arasındaki ilişkileri daha da kötüleştireceğine işaret ediliyor.

Filistin yönetiminin lideri Mahmud Abbas, BM üyeliği konusunda dün AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la bir görüşme yaptı. Ashton, AB'nin "görüşmeler yoluyla bir Filistin devleti kurulmasını desteklediğini" söyledi.

"Arap Baharı Turu"na dün geç saatlerde Mısır'da başlayan ve Kahire'ye varışında coşkulu büyük bir kalabalık tarafından karşılanan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da, bugün genişletilmiş Arap Birliği bakanlar toplantısında bir konuşma yapacak.


BBC Türkçe