Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, Türkiye ’nin Kuzey Irak’taki PKK kamplarına yönelik devam eden hava saldırılarını kınadı. Katar, Arabi’nin bu açıklamalarına ‘şerh koyduğunu’ duyurdu.

CNN Türk’ün Mısır basınına dayandırdığı habere göre, Arabi’nin yazılı açıklamasında Türkiye’ye ‘Irak’ın tüm topraklarındaki egemenliği, iyi komşuluk ilişkileri ve iki ülke arasındaki anlaşmalara saygı gösterilmesi ile gerilimi yükseltmeme’çağrısı yapıldı.

KATAR: ÜYELERE DANIŞILMADI

İki ülkenin  güvenlik ve istikrarı daim kılmakla ilgili tüm konularda ‘işbirliği için karşılıklı uzlaşıya dönme’ talebinin dile getirildiği açıklamaya Katar şerh koydu.

Katar resmi haber ajansı QNA’nın duyurduğu Katar Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Arabi’nin söz konusu değerlendirmeyi birliğe üye ülkelere danışmadan yaptığı savunuldu.

Doha’nın ‘sınırlarını korumak, güvenlik ve istikrarını muhafaza etmek için aldığı önlemler ve attığı adımlarda kardeş ülke Türkiye’nin yanında durduğu’ vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin terör örgütlerinin tehdidiyle karşı karşıya geldiği sınırdaki Suruç’ta gerçekleşen saldırıların ardından, bu tehditleri ortadan kaldırma ihtiyacı bir an önce hasıl oldu. Özellikle, Suriye rejiminin yıkıcı eylemleri, bu tür örgütlerin yayılmasına, etkin rol oynamasına yol açtı. Bu da uluslararası güvenlik ve barışa tehdit oluşturuyor. Genel sekreterin açıklaması ise bu hakkı inkar ediyor.”