Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesinde yargıç Holyrode'un başkanlık ettiği ilk duruşmada, Asil Nadir'in "Polly Peck International (PPI)" şirketinden kendisi, ailesi ve arkadaşlarının hesaplarına yaklaşık 150 milyon sterlin para aktardığı iddia edildi. 
İddianamenin bir kısmının okunmaya başlandığı davada, İngiltere Ağır Dolandırıcılık Dairesi'nin (SFO) avukatı Philip Shears, Nadir'in 1987 ile 1990 yılları arasında, PPI şirketinden çeşitli banka hesaplarına para aktardığını ve Nadir'in 13 farklı hırsızlık suçunda bulunduğunu iddia etti. 
Avukat Shears, Nadir'i şirkette üstlendiği yönetim kurulu başkanlığı ve icra direktörlüğü pozisyonları suistimal ettiğini ve Polly Peck'ten hileli bir şekilde 34 milyon sterlini şahsi hesabına aktarmakla suçladı. Avukat ayrıca, Asil Nadir'in söz konusu iddialar sebebiyle 1993 yılında yargılanması gerekirken, Kuzey Kıbrıs'a giderek İngiliz yargısından kaçtığını hatırlattı. 
KKTC MALİYE BAKANI'NIN DA ADI GEÇİYOR 
Davaya İngiliz basını da sayfalarında geniş yer veriyor. Guardian, Asil Nadir'in PPI'dan, 150 milyon sterlin civarında olduğu iddia edilen meblağı, birkaç kişinin yardımıyla Kıbrıs ve farklı ülkelere aktardığını, bu kişiler arasında o dönem şirketin finans sorumlularından, şimdiki KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın da bulunduğuna dikkat çekiyor. 
Financial Times ise duruşma avukatının iddia ettiği, PPI paralarının İsviçre ve Bahama adalarındaki off-shore şirketlerine yönlendirildiğine atıfta bulunuyor. 
Elektronikten gıda ürünlerine birçok farklı alanda faaliyet gösteren ve 1990 yılında iflas eden PPI şirketler grubunun kurucusu olan Asil Nadir, İngiltere Ağır Dolandırıcılık Dairesi tarafından, 34 milyon sterlinlik yolsuzluk yapmak, zimmetine para geçirerek şirketin iflasına yol açmak ve şirketin hissedarlarını mağdur etmekle suçlanıyor. 
Yargılamadan kurtulmak için 1993 yılında İngiltere'den KKTC'ye kaçan Nadir, 2010 Ağustos ayında İngiltere'ye gelerek hakkındaki iddialara ilişkin hakim karşısına çıkmış ve şartlı tahliye edilmişti. Polly Peck'in batmasından 22 yıl sonra başlayan davanın 4 ay sürmesi bekleniyor. 
(CİHAN)